Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-12-18 12:40

Fängelsedomar för våldsamt upplopp

Idag har domarna avkunnats mot de sk motdemonstranter som gick till våldsamt upplopp med attacker mot poliser i Göteborg den 30 september. Det blev ett flertal fängelsestraff, mellan tre och nio månader. Ett par fick villkorlig dom med samhällstjänst. De låga straffen förklaras till en del med gärningsmännens ungdom.

Så här beskriver Tingsrätten domarna:

"Nio män mellan 18 och 34 år döms för att ha deltagit i våldsamt upplopp på Örgrytevägen utanför Liseberg. Sju av dem döms även för försök till våld mot tjänsteman efter att ha kastat sten eller andra föremål mot polisen. De två åtalade som använt en slunga för att kasta sten mot polisen döms även för försök till grovt våld mot tjänsteman. Flera av dem döms också för ytterligare brott.

De flesta döms till fängelse mellan tre till nio månader. Två av dem döms i stället till skyddstillsyn med samhällstjänst. Anledningen till att straffen varierar är männens ålder och brotten som de i övrigt döms för. Åklagarens begäran om utvisning av den 18-åring som suttit häktad i målet har avslagits."

 

Visst hade vi gärna sett mer rejäla straff, särskilt mot dem som riktade livsfarligt våld mot poliserna. Borde inte det vara skäl för utvisning?

 

Tommy Hansson, bild Lars Hedelin, Polisen

 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994