Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-05-30 09:40

Explosiv cocktail mötte Dan Eliasson som RPC

I efterdyningarna till debatten om hur Ann-Marie Begler blev avpolleterad som generaldirektör för Försäkringskassan, berättar nu Dan Eliasson om hur han fick respass från Polisen. Han har ju redan tidigare berättat att det var ett tuffare uppdrag än han väntat sig, men nu berättar han i Expressen mer om exakt vad som var de största problemen.

Eliasson berättar om en kultur, där många kan vara eniga om ett beslut men när det kärvar till sig finns det många som inte står kvar bakom ryggen på den som ska genomföra det. Detta sagt om omorganisationen av Polismyndighetem, som ju nästan alla var för innan genomförandet, men som sedermera fått åtskillig kritik. I artikeln berättar han om kontakterna med regeringen som ledde fram till hans nya arbetsuppgifter på MSB. Han anser sig inte ha offrats på grund av politiska vindar på samma sätt som Ann-Marie Begler, utan att han hade uppdraget att omorganisera polisen, då var det rimligt och logiskt att någon annan tog över sedan det var slutfört.
-
Eliasson har ju fått byta jobb tidigare, och berättar att det tar honom tre sekunder att uppfatta stämningen i rummet när det är dags att göra något nytt. När det blåser som värst har han några goda råd, som även alla poliser kan ta till sig av för att klara trycket: Att du sover bra, äter bra och tränar. Så att du är stark mentalt. Då kan du jobba långa timmar. Sen gäller det att se till att ha bra människor runtomkring sig, som man ofta har inom polisen.

Hur jobbet att omorganisera polisen blev som det blev beskriver Dan Eliasson för Expressen med vad han visste och vad han inte hade full koll på: "Det fanns två saker som jag inte var fullt medveten om. Jag visste att du inte får höga popularitetspoäng om du leder en omorganisation. Men det jag inte visste var att missnöjet med löneläget inom polisen var så stort. Inte heller var jag fullt medveten om att man låg så långt efter både på utbildnings- och på utrustningssidan. När man lägger ihop det där i en drinkmixer blir det en explosiv cocktail. Och det var det verkligen i tre år."

En explosiv cocktail mixad av en utbildningsskuld, en utrustningsskuld och en löneskuld, således...

Intervjun med Dan Eliasson kommer att sändas i Expressens "Bara politik" ikväll klockan 19:20.

Tommy HanssonGilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994