Publicerat 2020-02-13 09:00

Erik Nord tar bladet från munnen: -Rimfrost kan kastrera lokal polis

DN har ofta granskat det lokala polisarbetet bland annat i DNs Stockholmsbilaga på ett intressant sätt. Nu har tidningens ambitiösa reportrar granskat hur den av polischefer och politiker hyllade satsningen Rimfrost kan påverka det långsiktiga lokala polisarbetet, som sannolikt är det som kan bromsa ungas brottskarriärer...

 
Tidningen noterar att Operation Rimfrost slår hårt mot gängen i Malmö och politikerna står på kö för att få insatsen till sina kommuner. Så är det i Stockholm där skjutningar och sprängningar fortsätter samtidigt som ungdomsrånen trots en del gripanden fortsätter. Så är det även i Uppsala där situationen inte är olik den i storstäderna. Och det finns ett antal andra städer där problemen med kriminellt grovt våld blommar upp till och från.
 
UNT har en ambitiös artikelserie om ungdomsvåldet i staden, med artiklar om en familj som tvingades flytta 100 mil för att komma från våldet, eller familjen som tvingades betala 15000:- för att komma ifrån plågoandarna. Dessutom berättar tidningen om Statsministerns Stefan Löfvens besök i staden, där han beskrev problemen med orden: -Det ska inte förekomma. Vårt samhälle ska vara tryggt, inte minst för barn och ungdomar. Därför gäller det att sätta in reella åtgärder. Det behövs bland annat fler poliser, som i sin tur behöver bättre verktyg. Och det har vi också sett till - under förra året anställdes över 1 100 poliser runt om i Sverige, sade Stefan Löfven till UNT och SVT.

Blåljus har redan första gången siffran 1100 beskrevs som en kraftfull förstärkning av den svenska polisen, diskuterat hur stor den förstärkningen är i verkligheten.

– Nu är det inte bara södra Sverige som gäller, nu måste man också fokusera på Stockholm, säger Anna König Jerlmyr, moderat finansborgarråd i Stockholm enligt DN. Hon tillägger att det krävs långsiktiga resursförstärkningar av regionens polis, vilket även uppmärksammats av Polisförbundet.

Men även norr om Stockholm, i den mellanstora staden Uppsala

menar Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande att han vill ha Operation Rimfrost till sin stad men betonar att det även kommer kräva långsiktiga lokala satsningar.

 

 

– Uppsala har just nu flest skjutningar per capita, det är klart att som kommunföreträdare ser jag det här som en helt oacceptabel utveckling som vi behöver hjälpa att bryta, säger han till DN.

 

Göteborg har måhända lyckats bättre än andra städer att med reguljärt polisarbete angripa gäng och ungdomsbrott.

 

Men Erik Nord, Polismästare i polisområde Storgöteborg, beskriver i samma DN-artikel nyttan och faran med förstärkningar mellan Sveriges polisregioner. Att samordna polisen tillfälligt inför ett statsbesök eller en högriskmatch i fotboll är ett bra verktyg, konstaterar han, men om satsningar som Rimfrost blir långvariga, riskerar det att gå ut över den lokale polismannens långsiktiga arbete på gatan.

  

"Om man en gång per dygn från ett torn på Kungsholmen går ut och tittar var i Sverige det brinner och skickar trupperna dit, så visar det handlingskraft. Men det kan också vara så att man inte gör något annat än att vänta på nästa order att bege sig dit där det brinner."

 

Erik Nord beskriver för DN riskerna med satsningar som Rimfrost som att så här långa särskilda händelser emellanåt kortsluter eller kastrerar det ordinarie ledningssystemet. Att allt som inte har koppling till Rimfrost läggs åt sidan... Polisen i Sverige har ju även tidigare gjort nationella förstärkningsrörelser för att lösa akuta situationer. När satsningarna upphört har problem kunnat återkomma eller öka på andra håll...

 

Han får delvis medhåll av Polisförbundet som säger till DN att satsningar som Rimfrost på sikt naturligtvis kan leda till konflikter om vart besluten ska ligga och vilka resurser som regionerna ska sätta av. Och ju längre insatsen blir, desto svårare kan det bli.

 

– Det handlar inte bara om ledningsstruktur utan även utarmning av utredningsresurser som behövs på andra ställen också, som också är hårt belastade av den här typen av kriminalitet, konstaterar Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

 

Blåljus uppmanar alla att läsa den ovanligt problematisernade DN-artikeln, som väl beskriver hur svårt det är att trolla med knäna för att dölja polisbristen. Och då har vi inte ens nämnt situationen i Norrlands inland, Västerås, Örebro, Växjö, eller mängder av andra polisiära bristområden. Som nu förstärker Rimfrost.

 

Vi upprepar vad vi skrev i vår tidigare artikel om Rimfrost, ett citat från Kenan Habuls som jobbat på Aftonbladet och nu är reporter på Sydsvenskan Twitterkonto:


 

"Tänk om det visar sig så enkelt att allt som krävdes var fler poliser"

 

Tommy Hansson

 

 

Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994