Publicerat 2018-07-04 12:50

En bra polis för allas trygghet!

Att komma till rätta med den stora polisbristen och öka människors trygghet är en stor samhällsutmaning och en av de viktigaste politiska frågorna. I dag finns en bred politisk samsyn om det akuta behovet av fler poliser och mer ekonomiska resurser till Polismyndigheten. Men hur får vi fler poliser att vilja stanna i yrket och hur löser vi polisbristen på både kort och lång sikt?
 
Det kan nog vara önskemål som alla politiska riktningar  borde kunna ställa sig bakom. Polisförbundet anordnade under onsdagen ett seminarium med Moderaternas rättspolitiske talesman Tomas Tobé och tidigare inrikesministern Anders Ygeman från Socialdemokraterna. Det blev en spänstig debatt som inte bara innehöll den klassiska politikmetoden att ge varandra skulden för polisens tillkortakommanden.


Och hur ser vi till att Sveriges poliskår får de kompetenser som krävs för att möta dagens och morgondagens brottslighet samtidigt som vi stärker det brottsförebyggande arbetet?

 

Ygeman och Tobé diskuterade och närmast förhandlade under polisförbundets seminarium, och kom överens om att det kan vara en god idé att införa betald polisutbildning. Och Polisförbundets ordförande Lena Nitz höll med. Alla höll också med om att polislönerna borde höjas, men Ygeman menar (som jag uppfattar det) att pengarna som ligger i budgeten borde räcka, medan Tobé vill skjuta till särskilda pengar till att höja polislönerna med 3000:- i snitt på ett bräde. (fördelning med löneförhandling som vanligt.) Även i övrigt ett intressant seminarium som handlade om hur brottsligheten skall bekämpas på bästa sätt.

 

Dessutom betonades vad (s) och (m) är överens om, även om det finns skillnader också som blev tydliga under debatten. Ygeman hyllade exempelvis Alliansens beslut att genomföra polisreformen 2015.

 

Tobé betonade att samhället borde står upp för sina poliser även när det blåser, som under REVA-debatten. Där höll Ygeman med, och påpekade några ärenden där han ställt sig bakom diskuterade polisingripanden.

 

 

Samtalet borgar trots allt för att det kan bli en gemensam syn på att polisen behöver förstärkas, och hur det ska gå till!

 

En som lyssnade på debatten var Rikspolischefen Anders Thornberg, som efter debatten fick berätta om hur han vill bygga sitt polislag. Kan man exempelvis lära sig något från idrottens värld? Nu handlar mycket om att genomföra den expansion som alla politiker vill se av polismyndigheten - det planeras det för fullt för. Samtidigt måste polisen ständigt förändras för att hålla jämna steg med nya typer av brottslighet. Däremot står det inte någon ny större omorganisation för dörren.

 

För att lyckas måste polismyndigheten bli en attraktiv arbetsgivare. Genom högre löner, bättre arbetsmiljö och skydd för personalen, och bättre utvecklingsmöjligheter. Rikspolischefen är fast besluten att se till att polismyndigheten klarar av att introducera alla nya medarbetare som kommer i framtiden på ett bra sätt. När de kommer på plats, innebär även det att personalen kan få bättre möjligheter till återhämtning.

 

Polisen löser sin uppgift på det stora hela, trots resusbrist och personalbrist. Det gär ont i polishjärtat att prioritera, när det är mycket skjutningar och allvarlig brottslighet, är det dock nödvändigt. Ändå går det runt, tack vare alla ambitiösa och dedikerade medarbetare, konstaterade Rikspolischefen.

 

Samtidigt kallar Statsministern till krismöte...

 

Tommy Hansson

 

 

Gilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994