Publicerat 2018-08-06 11:30

Efteråt är allt försent

Med den rubriken, från Stig Dagermans klassiska novell ”Att döda ett barn” skriver Jennifer Wegerup klokt i Expressen om hur lätt det är att i efterhand veta hur poliser borde ha agerat i akuta situationer.


 Blåljus har följt debatten, och kan likt Jennifer bara lida med de anhöriga till den omkomne Eric, som tragiskt träffades av polisens kulor i Vasastan i Stockholm tidigt på torsdagsmorgonen. Vi har inte skrivit om händelsen, eftersom vi lika lite som de allra flesta har full information. Vår regionpolischef, Ulf Johansson har dock gjort ett uttalande på polisen.se, som vi ställer oss bakom:  

 

”Natten till torsdagen sköts en ung man ihjäl vid ett polisingripande i centrala Stockholm. Det är en fruktansvärd händelse och mina tankar går till hans familj och anhöriga. 

 

Det är mycket tragiskt för alla inblandade och jag har stor förståelse och respekt för att det som inträffat väcker mycket upprörda känslor.

 

Jag kan inte närmare gå in på händelsen eftersom det pågår en utredning av en särskild åklagare. Dels kan det försvåra utredningen, dels måste utredningen klargöra det exakta händelseförloppet innan det går att närmare kommentera det som skedde.

 

Men jag vill ändå nämna, av erfarenhet, att mycket svåra beslut i oklara och trängda lägen ibland måste fattas på någon eller några sekunder och att det sker med de ingångsvärden som finns tillgängliga.

 

Med all respekt för familjen till den avlidne går mina tankar självfallet även till de poliser som varit inblandade i denna händelse.

 

En förundersökning om tjänstefel har inletts och den leds av åklagare vid särskilda åklagarkammaren.

 

Ulf Johansson 

Regionpolischef”

 

Politiker, forskare, debattörer, ledarskribenter och vanliga internettroll har efter den tragiska skjutningen av Eric dragit sina slutsatser. Ungefär på samma sätt som politiker efter sommarens skogsbränder vetat exakt vad som borde ha gjorts. Vilket de av någon anledning inte gjorde innan bränderna... Alla anser sig veta bättre än poliserna eller brandmännen hur situationen skulle ha lösts och vems felet är att det inte gjorts.  

 

Blåljus menar att om det finns något som kan göras för att förhindra en upprepning måste vi lära av det fruktansvärda som hänt. Vi vet inte om en ändrad skjutkungörelse, utbildning eller träning eller ens fler poliser hade gjort skillnad i detta fall. Men är det så, bör allt göras för att hindra en upprepning. Till dess kan vi bara inom polisfacket stötta våra kollegor som ville göra rätt, fast det blev fel. Vi har våra rutiner för rättsligt och mänskligt stöd till det. 
 

Vi kommer också att fortsätta arbeta för att Sverige har välutbildade och tränade poliser även i fortsättningen. Särskilt i yttre tjänst. Så att tragedier liknande denna blir så få som det bara är möjligt. 

 

Tommy Hansson

 

 

Gilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994