Publicerat 2019-03-04 14:40

DNA kan spåra gärningsmän via brottslig släktanknytning

Nu noteras att en misstänkt våldtäktsman som brutalt våldtog en liten flicka för 24 år sedan kunnat spåras upp och bindas till brottet via släktingars DNA. Det är möjligheten att titta i polisens DNA-register efter släktband, som öppnar nya möjligheter, efter en lagändring.

Nya förhoppningar knyts även till att dubbelmordet i Linköping på en kvinna och en 8-årig pojke den 19 oktober 2004 kan komma att klaras upp på liknande sätt.

Blåljus har bara hört positiva reaktioner på att dessa bestialiska brott klaras upp, bättre sent än aldrig. Vi påminner om vår mer ensamma inställning, efter att Anna Linds mördare kunde spåras upp via PKU-registret för några år sedan.

Det vore mer ändamålsenligt "att koda om alla människor som bor i Sveriges DNA-kod och därmed ersätta det otidsenliga personnumren. I personnumret finns bland annat uppgifter om kön, vilket ju är en akademisk fråga, liksom ibland även om födelseort och alltid den möjliga diskrimineringsgrunden ålder.

Personnummer var så klart jättebra när de infördes i Sverige 1947, men nu på 2000-talet borde de ersättas med ett mer exakt och verifierbart - för att inte säga oomkullrunkeligt medel, kodad DNA.

 

Redan idag tas fingeravtryck varje gång en medborgare söker pass. Det kunde enkelt kompletteras med en enkel topsning för DNA. Eftersom de flesta söker om pass minst var femte år, skulle ett komplett register kunna byggas upp på kort tid. Självklart skulle alla som ansöker om asyl eller vill invandra till landet på annat sätt även de få genomgå samma procedur."

 

Då skulle polisen slippa dra in en massa eventuella släktingar och kartlägga släktband för att få tag på grova brottslingar vars anhöriga blivit topsade.

Tommy Hansson
Gilla sidan:
TIPSA FRAGA

wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994