Publicerat 2018-11-12 10:30

Det kommer ut fler poliser men hur ser framtiden ut?

Det skjuts i Sverige och bomber exploderar. Är detta normalt? Poliserna Lars Alvarsjö och Tommy Hansson från Tyresö samtalar med Ann Sandin-Lindgren om läget i landet. Hur klarar man sitt uppdrag när man har otillräckliga resurser? Hur ska man kunna utbilda och anställa 22 000 de närmaste fem åren? Vilka ljuspunkter ser man?

 

En fråga som tas upp i programmet är hur mängder av skjutningar leder till att det knappt blir en notis när det smäller en gång till. En oroväckande normalisering.

 

I Radio Tyresö diskuteras varför man blir polis, vilket svårt jobb det är och varför poliserna stannar kvar i yrket trots lönen och arbetsmiljön. En förklaring är alla fantastiska kollegor! Politikerna har lovat polisen mer pengar, men det är en check på framtiden... Och nu har ju politikerna annat att tänka på.

 

Det har trots allt skett ett uppvaknande bland media, politiker och beslutsfattare. Dock har det gått så långt att nu kan den stora utmaningen bli att växa fort nog. Förtroendet för Rikspolischefen, Anders Thornberg, är en annan fråga som diskuteras. Det konstateras i programmet att högste chefen inte lovar något som han inte kan hålla, vilket ökar hans trovärdighet i många polisers ögon.

 

Tommy och Lars beskrev sitt drömläge, när det finns tillräckligt många poliser för att jobba förebyggande, hindra nyrekrytering till kriminalitet och vara positiva förebilder i närsamhället. De resurserna saknas idag, och de resurser som finns går i stor omfattning åt till att lösa de allra grövsta brotten...

 

Tommy Hansson

 

 


Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994