Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2016-08-29 07:30

"Det behövs mer resurser helt enkelt"

Sveriges Radio har ett gediget reportage från Södertälje, där några av Sveriges mest utsatta bostadsområden ligger. Men i Södertälje har satsningen mot grov organiserad brottslighet och fler synliga poliser varit framgångsrik. Men det finns mer att göra, så nu får polisområdeschefen 40 nya poliser för att göra området ännu bättre.

Det är i P1-morgon som fortsättningen på Södertälje-satsningen slås upp som en stor nyhet. Blåljus har även tidigare berättat om initiativ Mareld, som syftar till att omfördela resurser inom polisen till de mest utsatta förorterna. I reportage får södertäljebor berätta hur tryggheten förbättrats de senaste åren. Dessutom berättar polisen och gruppchefen Erik Lindblad om hur läget var när gängskjutningarna pågick som mest.


Det har sin förklaring i Carin Götblads satsning i området mot den grova organiserade brottsligheten. Satsningen leddes av Gunnar Appelgren, som nu är tillbaka hos polisen för att samordna Mareld. Både Polisområdeschefen Peter Nylind och Gunnar, förklarade hur viktigt det är att satsningar i förorten är uthålliga. Detta är ingen tillfällig insats, utan ett långsiktigt initiativ, betonade Gunnar. Han beskrev det rent av som ett arbete på 15 års sikt. - OM man gör rätt saker... (11 minuter långt reportage "vi har en läxa att göra")

Båda var dock helt eniga om att polisresurser gör skillnad, och att synliga poliser både ökar tilliten till rättsamhället, tryggheten och ger utrymme att ingripa med kraft. Kriminalreportern på Länstidningen Södertälje, Torbjörn Granström intervjuades även, och kunde vidimera förbättringen av läget i Södertälje. Det handlar om kriminella som lagförts och att kriminella närverk trängts tillbaka. En del av brottsligheten har fått inta en lägre profil.

Youtubekanalen, Hildebrandt och Madon, har ju tidigare skildrat läget i en annan förort till Stockholm. Nu ger kanalen i sitt nya avsnitt tillfälle till Regionpolischefen Ulf Johansson att förklara varför Mareld är en nödvändig satsning just nu.


Slutligen: Kriminalreportern Torbjörn Granström liksom säkert de allra flesta i Södertälje gläds åt polisens nya satsning. Men eftersom han tycks insatt i polisiära frågor, konstaterar han att det stora bekymret för svensk polis är att förutom de 15 mest utsatta områdena i Sverige, varav tre i Stockholmstrakten, finns det många förorter som är på gränsen. Och i övriga Sverige är polistätheten inte överdrivet hög - man skriker efter fler poliser överallt...

Så för att det inte skall bli hål någon annanstans, behövs det helt enkelt fler poliser...

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994