Publicerat 2018-11-05 12:30

Brottsligheten tar ingen hänsyn till övergångsregeringen

De senaste dagarna har inte bara handlat om "gruppsamtal" för att sondera regeringsförutsättningar. Samtidigt har sprängningar och skjutningar florerat på flera håll i Sverige.Sveriges kommuner, försvar och polisväsende känner oro för att hamna i ekonomiskt limbo. Enligt Aftonbladet, finns en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänstern och de borgerliga om vilka principer som ska styra budgeten: Överenskommelsen innebär att aviserade upp- och nedtrappningar av olika satsningar inte görs just nu. Det kan handla om mer pengar till kommunerna, miljöinvesteringar, polisförstärkning och extra skolmiljarder. Å andra sidan skulle vissa satsningar ha upphört vid årsskiftet, exempelvis i cancervården och äldrevården, men de får löpa på. Även tillfälliga satsningar som elcykelpremien rullar på....

Den 15 november närmar sig med stormsteg, och om någon ny regeringsbildare inte får riksdagens acceptans, kommer av allt att döma en tandlös budget utan satsningar att bli gällande.

Det framförs, att försvaret kan få problem med inköp av ammunition och att arrangera övningar, vilket skulle kunna få medarbetare att tappa sugen. Även kommuner och landsting har stora kostnadsökningar framför sig som kan leda till besparingar eller skattehöjningar om förväntade statsbidrag uteblir.

När det gäller Polismyndigheten tävlade flera politiker om att lägga de mest generösa förslagen före valet. Man hade kanske kunnat tro att det då skulle vara enkelt att komma överens om att öka utrymmet i den kommande budgeten. Men när kriminella skjuter varandra och andra i Sverige blir tonen mellan politikerna allt annat än samarbetsinriktad, vilket nedanstående klipp kan exemplifiera...Regeringen anklagas för att inte ha gjort tillräckligt för att komma tillrätta med det grova gängvåldet, Tomas Tobé vill fördubbla straffen och ge poliserna mer betalt för att underlätta rekrytering, (till polisen) men justitieministern försvarar sig och påpekar att ingen tidigare regering gjort tillnärmelsevis lika mycket. Exempel på det är att just idag, kommer 600 nya aspiranter ut för att inleda sitt arbete som poliser vilket är det högsta antalet under ett decennium.

Det finns dock punkter där politikerna är eniga och Justitieminister Morgan Johansson håller med Moderaterna. En utredning som läggs fram i vår tittar just nu på möjligheten att förstärka tullens förmåga mot vapeninförsel säger justitieministern:

– Vi måste bli bättre på att stoppa skjutvapens väg in i Sverige och här handlar det om att se över och utöka tullens befogenheter, men också resurser säger han till SR.

 

Det känns inte riktigt som att enigheten i sak, att det behövs fler poliser, manifesteras i förtroliga samtal som finansierar den satsningen...

 

Fast det är ju tio dagar kvar tills budgeten ska presenteras...

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994