Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-09-05 11:30

Bra polisarbete i torsdags

Det har ju uppmärksammats stort att poliserna runt Medborgarplatsen ingrep föredömligt sedan en polis knivskars i nacken. Men i skuggan av de attacker som utfördes mot poliser på olika platser det dygnet, fanns det även resurser till förebyggande polisarbete, något som inte alltid är fallet.

Det är Intrapolis som berättar hur två områdespoliser, Martin och Hanif, från olika förorter fick möjligheten att arbeta med att förebygga nyrekrytering till kriminalitet.

"I torsdags besökte områdespoliserna Hanif Azizi och Martin Lazar ensamkommande ungdomar på Lidingö för att prata om polisens arbete och hur man ska undvika att hamna i kriminalitet.

 

– Det handlar om att stärka ungdomarnas förtroende för polisen, säger Hanif Azizi, områdespolis i Järva, som tillsammans med Martin Lazar, områdespolis i Botkyrka, blev inbjuden att komma och prata.

 

30-40 ungdomar hade samlats på Lidingö i torsdags.

Bakom besöket stod den ideella organisationen Nema Problema, som bland annat ordnar aktiviteter för ensamkommande ungdomar.

 

Kvällen inleddes med föreläsning, därefter fick ungdomarna möjlighet att titta på polisbil och annan utrustning för att sedan få praktiska exempel från en polis vardag och möjlighet att ställa frågor.

 

 

– Det var den bästa föreläsningen jag har varit på! Innan tänkte jag att jag ville bli snickare, men nu kanske jag vill bli polis istället, sa en av ungdomarna efter föreläsningen.

  

"Fick snabbt förtroende"

Områdespoliserna Hanif Azizi och Martin Lazar har god erfarenhet av arbete med ungdomar och integration genom bland annat integrationsprojekten Polisen bakom uniformen och Polis-Ambulans-Räddningstjänst (PAR).

 

De är båda vana föreläsare, men mottagandet på torsdagen stack ut.

– Vi får ofta stå till svars för vårt agerande och många är kritiska. Men här var det en helt annan attityd, säger Hanif Azizi.

 

Bland besökarna fanns en person som hade en negativ erfarenhet av polisen.

Efteråt kom han fram och ville prata enskilt om ärendet.

– Det känns förtroendefullt att man på så kort tid kan skapa en relation och att han anförtrodde sig till mig, säger Hanif Azizi.

 

"Varit med om samma sak"

Både Hanif Azizi och Martin Lazar vet hur det är att vara ny i det svenska samhället. Martin Lazar kom till Sverige då han var 15 år och Hanif Azizi kom hit som ensamkommande nioåring.

 

– Det blir lättare att inspirera då man själv har varit med om samma sak. Tanken är att vi ska använda oss av vår bakgrund och trycka på att alla har lika stora möjligheter att lyckas i Sverige, även om man är ensamkommande, säger Hanif Azizi."

 

Blåljus gläds åt att poliser får chansen att arbeta förebyggande. På många håll är resurserna så hårt ansträngda att den sortens insatser får stryka på foten. Desto mer glädjande att Martin och Hanif jobbar där det finns poliser. Även om det kan tyckas aningen pikant att poliser från Botkyrka och Järva åker till Lidingö... Men vi vet att varje polisbesök är väldigt uppskattat där också!

 

Tommy Hansson

 

 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994