Publicerat 2018-08-14 09:10

Bilbränder i förorter

De utländska hjältarna inom brandförsvaret har lämnat Sverige. Landet hade återgått till ett normaltillstånd efter sommarens brandkatastrofer. Våra egna utarbetade brandmän borde äntligen få tid och möjlighet att slicka sina sår. Samma gäller för alla de poliser och den militära personal som fått slita hårt i brinnande skogar.

 

Så, en måndag klockan 21 hände det. Svartklädda män sprang från bil till bil och slog systematiskt sönder fönster, spridde brandfarliga vätskor och tände på. De drabbade brottsoffren satt i höghusen och blev hjälplösa åskådare till förödelsen. Någon filmade attackerna. Det var deras surt förvärvade bilar som brann. Hade de ens haft råd med helförsäkring? Brandröken slickade husfasaderna, kom in i lägenheterna, det hördes smällar och explosioner. Otryggheten ökade sannolikt. Boende gömde sina barn på golvet i skräck.

 

En man på plats, den moderate lokalpolitikern Zagros Hama lade från strax efter 21 ut en livevideo från Frösunda som visar det brandkaos som rådde i direktsändning på Twitter. Det är en ödets ironi att en politiker var på plats och just från det partiet. I februari 2018 publicerade samma parti en film från Göteborg, som visade en brinnande bil. Det visade sig att bilden inte var från Sverige utan från Kanada. Så partiet anklagades för fake news.


En halvtimma senare började notiser sprida sig via Expressen och Göteborgsposten. Aftonbladet toppade då fortfarande med nyheten att MSB anklagar tågbolagen för skogsbränderna i somras. Ytterligare någon halvtimma senare började public service att i förbigående nämna vad som pågick, men i Aktuellts 21-sändning var det business as usual.

 

Omfattningen av bränderna är skrämmande. Det lär handla om ett tjog orter och något hundratal fordon som brunnits eller förstörts. Många människor är påverkade. Brandmännen fick slita ont, som vanligt, poliserna fick ännu mer att göra än vanligt. Dessutom förekom attacker mot blåljuspersonalen, som vanligt.

 

Det är ingen nyhet, att det förekommer ungdomsoroligheter inför skolstarten. Det är sedan gammalt. Men denna måndagskväll utmärker sig genom att attackerna gav intrycket av samordning och planering. Syftet är när detta skrivs oklart, men självklart är förhoppningen att krafterna bakom kan blottläggas och lagföras. 

 

Politiker av olika färg är väldigt upprörda och fördömer brotten. Statsministern säger att han blir förbannad – på riktigt, och vänder sig till gärningsmännen med orden ”vad fan håller ni på med?”

 

Blåljus hoppas att ingen tipsar presidenten i USA om What happened last night in Sweden…

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994