Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-12-18 14:00

Batongsossar?

Stefan Löfven har likt de flesta partiledarna tagit tillfället i akt och hållit ett jultal inför en skara frusna åhörare i Köping. De fick höra om integration, trygghet och välfärd. Ja, stycket om Polisen fick en socialdemokratisk ledarsida att tala om "batongsossar", och att socialdemokraterna skulle kunna räkna in ett ökat antal poliser under mandatperioden...

Om polisen sade Stefan Löfven bland annat:

Samhällsgemenskapen utmanas i dag också av en ökad otrygghet.

Många skräms av en grövre brottslighet, av gängstrider, villainbrott, brott mot äldre, attacker med antisemitiska och rasistiska förtecken.

 

Jag förstår den oron. Det är en utveckling som gör mig upprörd på riktigt.
Den drabbar oskyldiga medborgare.

 

Ibland får jag frågan om det här med brott och straff och poliser
– om det inte mer är av en högerfråga.

 

Inget kan vara mer fel. Brottslighet sprider rädsla. Den ökar otryggheten
och det kuvar människors frihet. Den får oss att tveka, över var vi ska bo, vart vi ska gå, hur vi ska leva. De som drabbas är vanligt folk: strävsamma medmänniskor ofta lite längre ned på samhällsstegen. Det kan vi aldrig acceptera.


Socialdemokraterna är en frihetsrörelse.
Och vi behöver skapa frihet från brott
– frihet till ett tryggt liv!

 

Därför slår vi nu tillbaka, hårt, mot brottsligheten. Vi stärker arbetet mot hat- och hetsbrott. De har ingen plats i vårt samhälle.

 

Vi höjer straffen för vapenbrott. Så att någon inte kan begå ett vapenbrott på förmiddagen och vara ute på gatan igen på eftermiddagen. Nu blir det häktning direkt och sedan riskerar du att inte komma hem på två år.

 

Vi attackerar ligornas ekonomiska resurser. Låt mig berätta om Jale Poljarevius, chef för lokalpolisområdet i Uppsala/Knivsta. Han har sett det mesta, fått utstå en hel del, men han viker inte undan en tum. På ett år har han och hans medarbetare frihetsberövat mer än 150 gängmedlemmar. De har beslagtagit 233 bilar från kriminella. Tillsammans med kommunledningen arbetar han för att Gottsunda ska försvinna från polisens lista över särskilt utsatta områden.

 

Det ska vi hjälpa honom med. Vi ser till att det finns resurser till att anställa fler poliser. Vi ser till att polisen har de verktyg de behöver. I vårt samhällsbygge ska grovt kriminella bort från våra gator, och in i våra fängelser. De ska inte glorifieras. De ska arresteras. Du ska kunna vara trygg.

 

Statsministern talade även om #metoo och den nya sexualbrottslagen, och om att få fram fler poliser. Hela talet kan läsas här eller ses här.

Det intressanta kan då vara att jämföra det som statsministern talade om, med verklighetsuppfattningen hos Socialdemokratiska Aftonbladets ledarsida. Där tyckte skribenten Anders Lindberg att det var en hård man som äntrade talarstolen i Köping. Hård mot brottslighet, hård mot gängmedlemmar, hård mot tafsande män och hård mot antisemiter. (Kanske något för Aftonbladet). Lindberg menar att Socialdemokraterna betonar den hårda polisfrågan på bekostnad av de mjuka välfärdsfrågorna som vård och skola. Därav myntade Lindberg begreppet "Batongsossar". Å andra sidan konstaterar han även att: "I valet nästa år kan Socialdemokraterna med stolthet berätta hur poliserna och soldaterna blivit fler denna mandatperiod."


Så i denna rosornas kamp, håller vi på Statsministern, som tycks ha en bättre kontakt med verkligheten...


Tommy Hansson

 

 

 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994