Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-10-02 09:40

Att leva med en polis - hur enkelt är det?

När vi som poliser eller polisfackliga talar om yrkets risker och utmaningar, blir verklighetens faror konkreta, med våld, hot och hårda arbetstider i fokus. I början av juni skrev polishustrun "Jenny" en insändare till Polistidningen som beskriver vilka påfestningar anhöriga till poliser utsätts för, med oro för  yrkets risker, psykiska påverkan och varierande och osäkra arbetstider.

"Jenny" beskrev bland annat sina känslor och sin oro med orden: "Våra fruar eller män får övertid och passförflyttningar, de jobbar i farliga miljöer där de ser allt det svarta vi andra slipper. Sedan kommer de hem och det blir upp till oss att förstå och förhoppningsvis klara av att stötta. Efter terrordådet på Drottninggatan fick jag nog!"

Hon beskriver även oron i det dagliga arbetet som att läsa nyheter om att en polis är skadad och inte få tag på honom. Att behöva förklara för gråtande barn varför pappa inte kommer hem just nu, förklara för äldre barn varför just han måste stå där det är så farligt. Eller när polismannen kommer hem och förväntas ta hand om barnen, men är introvert på grund av vad som upplevts på arbetet - allt från olyckor till självmordförsök eller familjetragedier. Eller att känna att polisyrkets krav alltid är viktigare än familjens önskningar.
"Jennys" tänkvärda text, som både aktualiserar behovet av handledning och avlastning för poliser och stöd till polisers anhöriga, blev snabbt den mest spridda och lästa enligt Sociala Nyheter, när de återpublicerades i Aftonbladet debatt den 30 september. Frågorna är ständigt aktuella. På sociala forum berättar även en del poliser hur deras förhållande gått i stöpet, kanske har yrkets påfrestningar bidragit... 
"Jenny" konstaterar att problemen belystes och åtgärder för bättre anhörigstöd och information till anhöriga aktualiserades redan efter Göteborgskravallrena år 2001, för 17 år sedan...

Vad har hänt sedan dess? Det är dags nu, skriver "Jenny", och Blåljus kan bara hålla med.
Tommy Hansson
(med familj)


Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994