Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-11-06 17:20

Åsa Wulff om när resurserna brister för poliser

Åsa har tidigare beskrivit hur det upplevs när rättssamhället inte fungerar fullt ut. Även för en polis. Det handlade om att hot mot poliser kan bli helt utan sanktion. Men nu utvecklar hon sitt resonemang i en debattartikel på SVT-opinion. När poliserna inte hinner med en accellererande brottslighet, blir poliser och hela samhället samt demokratin satta på undantag.

Åsa konstaterar att vi har idag har polisbrist i Sverige.
Vi är helt enkelt för få för att lyckas med vårt uppdrag. Detta vet vi. Det är ingen nyhet. Men allvaret i denna problematik är större än vad våra politiker och vår arbetsgivare, åtminstone fram till nyss, velat ta till sig.

Vi hinner inte med att utreda brott i den takt som de strömmar in dagligen. Vi hinner inte med det brottspreventiva arbetet med att förebygga och stävja den ökade kriminaliteten i våra utsatta områden.

 

Vi hinner inte med att aktivt motverka gängbildningen och rekryteringen av unga till grova kriminella nätverk. Men vad värre är, vi hinner inte heller ta hand om varandra.


Vi hinner inte trygga vår egen arbetsmiljö. Vi hinner inte stötta varandra och våra chefer hinner inte med tyngd lägga fokus på vårt mående.

 

Vi behöver bli fler poliser. Det är grunden. Men vi behöver också bli rätt poliser.


Vi måste rekrytera tänkande, välutbildade och professionella poliser vilka kan hantera yrkets komplexitet och också hjälpa till och utveckla yrket till vad det borde vara, skriver Åsa.


Hon noterar att polisen varit eftersatt i förhållande till yrkets krav länge. Det finns en risk att det tar tid att återställa polisens resurser i förhållande till den kriminella världens framflyttade positioner. Åsa ser att det är nu förändringen måste ske, - det handlar om att göra en tydlig ekonomisk satsning – vilken på sikt kan skapa en attraktiv arbetsplats, trygga våra arbetsplatser, skapa resursen, villkoren och lönen som rimmar med yrkets utsatthet och svårighetsgrad. Polisens återställare, kommer att ta tid att få effekt av. Men början måste vara nu.

 

Tommy Hansson 

 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994