Publicerat 2020-02-07 13:50

Ännu en polismördare får straffet tidsbestämt

Åter har Örebro Tingsrätt funnit för gott att tidsbestämma straffet för ytterligare en av mördarna som tog livet av poliserna Olle Borén och Robert Karlström efter ett bankrån i Malexander. Om domen vinner laga kraft kan Andreas Axelsson bli frigiven under 2022, enligt Expressen.

I November 2019 tidsbestämde samma tingsrätt straffet för Tony Olsson (Byström), något som Blåljus skrev om och kommenterade då. De kommentarerna står sig gott även beträffande denna dom, som ännu inte vunnit laga kraft.

Örebro Tingsrätt skriver i sitt pressmeddelande:

 

"Mannen dömdes av Göta hovrätt den 7 juni 2000 till livstids fängelse för bland annat mord på två polismän i Malexander, försök till mord av en annan polisman och fyra fall av grovt rån.

 

Mannen har ansökt om att få sitt livstidsstraff omvandlat till ett tidsbestämt fängelsestraff om i första hand 32 år. Åklagaren har medgett en omvandling till 35 år.

 

Tingsrätten konstaterar i dagens beslut att mannen under hela verkställigheten visat god skötsamhet och har klarat byte till anstalt med lägsta säkerhetsklassning utan anmärkning. Tingsrätten delar Rättsmedicinalverkets bedömning att risken är låg för att mannen ska återfalla i brottslighet och gör bedömningen att det inte föreligger en konkret och beaktansvärd risk för att han ska återfalla i brottslighet av allvarligt slag.

 

Tingsrätten finner att omständigheterna kring morden och mordförsöket varit synnerligen försvårande och att gärningarna har ett straffvärde som motsvarar 35 års fängelse. Tingsrätten omvandlar därför mannens straff till 35 års fängelse."


Oisin Cantwell resonerar kring hur hårt polismördande nazister bör straffas i Aftonbladet.


Tommy Hansson

Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994