Publicerat 2018-10-27 18:00

Allianspolitiker i polisoffensiv

I det limbo som svensk politik hamnat i, finns många politiker på riksplanet som inte tycks finna meningsfulla arbetsuppgifter. På många politikområden råder stiltje även om en och annan försvarspolitiker hojtar om U-båtar. Då passar fyra politiker, tillhörande Allianssidan, på att göra gemensamma utspel i rasande takt på polisområdet.

Som bekant, har den profilerade polispolitikern och debattören Roger Haddad från Liberalerna bytts ut mot den nygamle liberalen Johan Pehrson som rättspolitisk talesman för partiet. Det övriga gardet från Allianssidan är bekant, med Tomas Tobé (M) Johan Hedin, (C) och Andreas Carlson (KD), samtliga rättspolitiska talesmän för sina partier.
 
Den första debattartikeln publicerades den 24 oktober i Expressen, och handlade om gängkriminalitetens utbredning. Samhället måste kraftsamla, och samarbeta för att komma tillrätta med de ökande problemen som leder till otrygghet och mördade människor. Det ställer stora krav på den kommande regeringen, konstateras det.
 
"En långsiktig satsning på en ökad polisnärvaro behövs i de utsatta områdena. Vi vill därför kraftigt öka antalet polisanställda med minst 10 000 senast år 2024. För att kunna rekrytera så många poliser på så förhållandevis kort tid, och samtidigt behålla fler i yrket, krävs en riktad lönesatsning till landets alla poliser."

Blåljus konstaterar att det finns en bred samsyn om målet, men att den riktade lönesatsningen tycks vara skillnaden.

Det konstateras i artikeln att straffskärpningar inte har stor effekt om de flesta brottslingarna inte blir lagförda. Samarbete, nya metoder, mer resurser och skarpare lagar tillsammans kan dock göra skillnad. Sverige har förhållit sig passiv inför gängkriminalitetens utveckling alltför länge. Med hjälp av ökade resurser, tydligare prioriteringar och nya angreppssätt är det dock fullt möjligt att vända utvecklingen, menar skribenterna.
 
Blåljus uppskattar alla som lyfter polisens resurser och möjlighet att göra Sverige tryggare. Men inte nog med det, bara tre dagar efter den första artikeln var det dags igen, nu i SvD, samma skribenter kräver av en kommande regering att stärka polisen mer allmänt.
 
Polisen båste bli bättre på att fokusera på att förebygga, ingripa mot och utreda brott och fokusera på sina kärnuppgifter.
 
Problembilden beskrivs som att antalet personer som uppger att de har utsatts för sexualbrott fördubblats på bara två år. Samtidigt ser vi hur en ny och grövre typ av gängbrottslighet bitit sig fast i vissa av våra mest utsatta områden. Svensk polis är inte dimensionerad för att hantera ett 40-tal gängmord och över 300 skjutningar per år och samtidigt klara av alla sina andra uppgifter. Det leder till att polisen måste prioritera mellan nödvändiga åtgärder.
 
Skribenterna påpekar att antalet poliser under mandatperioden har blivit färre och är idag det lägsta sedan 2009. Samtidigt blir vi som bor i Sverige fler. Det har lett till att polistätheten är den lägsta på tio år. Det beror delvis på att rekordmånga poliser har valt att lämna yrket under senare år samtidigt som det varit svårt att fylla utbildningsplatserna vid polisutbildningen.
 
Så hur vill skribenterna bryta utvecklingen? De skriver bland annat att för att få fler poliser att stanna kvar i tjänst och fler kvalificerade sökanden till polisutbildningen krävs höjda löner. Idag är lönerna alldeles för låga i förhållande till de krav som ställs på polisyrket. Alliansen vill därför göra en särskild lönesatsning på Polisen. Därutöver vill vi också se ett utrustningslyft som gör att myndigheten bättre kan ta till vara moderna möjligheter och ny teknik.
 
Dessutom vill de renodla polisens arbetsuppgifter, öka effektiviteten och ge tydligare mål. De skriver även om respekten för ordningsmakten: För många poliser är det tyvärr vardag att utsättas för hot, trakasserier och våld. Detsamma gäller även annan blåljuspersonal och andra anställda i rättsväsendet. Alliansen vill gå längre än förslagen i den så kallade Blåljusutredningen och menar bland annat att det är nödvändigt att straffen för våld mot tjänsteman skärps så att straffskalan börjar på sex månaders fängelse. Alliansen vill vidare att kränkningsersättning ska utgå i fler fall än idag när poliser är brottsoffer.

De slutar artikeln med att påstå att Alliansen är beredd att vidta de åtgärder och tillföra de resurser som krävs för att vända utvecklingen.

Det låter ju lovande. Men Sveriges poliser börjar nog lite till mans tröttna på löften som inte infrias. I Expressen häromdagen kunde vi läsa att om inget oförutsett inträffar, lär det enda vallöftet som infrias i den kommande budgeten för 2019, vara sänkt pensionärsskatt. Vällovligt så klart, även om det mer är ett kosmetiskt döljande av kommande höjningar av pensionsåldern. Höjningar som sannolikt lett till revolution i Ryssland...
 

Expressen skriver: "Risk att satsning på fler poliser skjuts upp

Men det är inte bara pensionärsskatten som riskerar att skjutas upp om partierna inte kommer överens den närmaste tiden. Det handlar också om satsningen på fler poliser som behöver startas genom att antagningarna till polisutbildningarna ska öka och mer pengar till försvaret som krävs för att viktiga övningar inte ska ställas in och officerare ska sägas upp.

Men försvaret och polisen skulle kunna få mer pengar efter årsskiftet 2018/2019 i en tilläggsbudget från en ny regering men den kan inte inkludera sänkt pensionärsskatt"

 

Mot den bakgrunden är det lovande med en debattartikel om polisens behov av förstärkningar var tredje dag!

 

Om det finns en bred politisk majoritet för en rejäl polissatsning är det upp till bevis nu. Efter det förra valet, men samma majoritetsförhållanden som nu, ungefär, var det ju Alliansens budget som gällde det första året. En budget som likt den rödgröna hade noll i satsning på polisen. Sannolikt struntar medborgarna och Sveriges poliser i de politiska finesserna, nu är det dags att finansiera polissatsningen.

 

Och det ansvaret har våra folkvalda av alla kulörer.

 


 Tommy Hansson

 

 

    

 

     

    
Gilla sidan:
TIPSA FRAGA


wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994