Publicerat 2018-07-11 09:50

Alliansens förslag på brottsbekämpning

Blåljus beskev ju igår hur justitieminister Morgan Johansson vill komma tillrätta med gängbrott, unga lagöverträdare och stärka rättssamhället med nya satsningar på ekonomi och straff. Vi kom då på att vi förbigick Alliansens utspel under Almedalen, på Socialdemokraternas dag, med tystnad. Så, sent omsider och för balansens skull, visar vi Alliansens gemensamma presskonferens här.


Alliansen tycker bland annat att brottslingar ska avtjäna hela sina straff i fängelse och inte släppas ut efter två tredjedelar av strafftiden. Gängkriminella ska även kunna förbjudas att återvända till de områden där de varit verksamma efter avtjänat straff, för att förhindra återfall.  Man vill också avsätta särskilda medel för att höja polislönerna för att locka fler till yrket.
 
När socialdemokraterna kommit med sitt utspel, som åtminstone till del sammanfaller med Alliansens inställning, kunde man kanske hoppas på en bred överenskommelse som kunde innehålla polislöner, satsningar på rättsväsendet, adekvata straff och rehabilitering och så vidare. Intresset tycks dock något begränsat. Exempelvis säger Tomas Tobé, (m) till Sveriges Radio att slopad straffrabatt för 18-åringar är Alliansens förslag, och att husarrest för 15-åringar fungerar bara på vissa.
 
Och Liberalernas Roger Haddad är inte mer nöjd han utan Twittrar: S har sparat på i tre år. Fram till förra sommaren erkände man inte poliskrisen. Inget görs mot avhoppen och S säger nej till polislönesatsning. Vår motion från 2016/17 om slopad straffrabatt för unga lagöverträdare röstade S ner i mars 2017. Dessutom avsätter i vårt förslag +10mdr mer än regeringen på Polisen 2018-2020 tex, så att det inte finns skiljelinjer inom det område jag arbetar med i riksdagen är helt fel.
 
I en intervju med Expressen fick justitieministern frågan om samarbete med Alliansen. Han sade att Regeringen inte lovar stora skattesänkningar, vilket innebär att Socialdemokraterna alltid kommer att ha större resurser till välfärd och brottsbekämpning än moderaterna...
Vi utbildar nu dubbelt så många poliser som moderaterna gjorde och det ger oss möjligheten att expandera polisorganisationen med 10 000 anställda till 2024 och avsätta pengar för det.
 
Sedan, vad gäller gängbrottsligheten, borde den stoppats för 25 år sedan, på 1990-talet, men då gör vi det nu istället. Han menar även att satsningen på polisen, i sig kan leda till att poliser som lämnat yrket kan komma tillbaka, och även underlätta rekrytering till Polishögskolorna.
Tommy Hansson
Gilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994