Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-05-21 09:30

900 eller 1020?

Sverges Radio berättar att Polishögskolorna säger att de får svårt att leverera det önskade antalet utbildningsplatserna för blivande poliser till vårterminen 2019. PHS säger att de kan leverera 900 platser med bibehållen kvalitet, medan Polismyndigheten kräver 1020 platser.

Rikspolischefen Anders Thornberg skall med anledning av detta ha kallat till möten med polishögskolornas rektorer. Tomas Stjernfeldt, ansvarig för studerandefrågor vid Polisförbundet säger till SR att han tyvärr tror att det kommer bli tydliga effekter på kvaliteten i utbildningen och då också givetvis effekter på vilken typ av poliser vi får ut i verksamheten, den risken är uppenbar, säger han. Han noterar att alla poliser måste ha en utbildning som svarar mot alla scenarion som poliser kan möta i yrket, annars kan det bli katastrofala följder. Hans lösning är istället att se till att göra polisyrket så attraktivt att poliser som slutat väljer att komma tillbaks till yrket snarare än att riskera kvaliteten på utbildningarna.

Blåljus hoppas att de 900 eller 1020 platserna denna gång kan fyllas med lämpliga blivande poliser. Som bekant har det varit problem med det tidigare, så att platser gapat tomma trots tiotusentals sökande. Att få tillräckligt många f d poliser och blivande poliser att söka sig till yrket kräver att det går att leva på lönen som polis, som Blåljus brukar framhålla...

Även Rikspolischefen kommenterade rekryteringsbehovet för Polismyndigheten under söndagens Agenda. För att polismyndigheten ska kunna ökas med 10 000 personer, måste ca 22000 nya medarbetare rekryteras till 2024. En gigantisk uppgift, som polismyndigheten kommer att göra sitt yttersta för att klara. På frågan om öronmärkta pengar till lönelyft för poliser säger Rikspolischefen att han inte vill värdera de politiska buden, men att vi behöver fler resurser, vi behöver bli en mer attraktiv arbetsplats. Ytterst är det dock våra uppdragsgivare, de som vinner valet, som beslutar vilka anslag man ska ha. Vi arbetar nu efter de förutsättningar som finns.

Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994