Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-04-07 08:50

700 nya miljoner till polisen i vårbudgeten

Nu kommer beskedet om hur polisen förstärks i regeringens vårbudget. Lite lagom till att polismyndigheten förhandlade löner med de fackliga organisationerna, var ju pengarna slut, och det fanns inte så mycket att förhandla om. Nu, när avtalen är fastlagda, kommer mer pengar i vårbudgeten som presenteras den 18 april.

Det är SVT som berättar om den ekonomiska förstärkningen, som är ett svar på de kriminellas framflyttade positioner med mord, narkotikaförsäljning och skjutvapen som exempel. Bland annat kommer just idag nyheten från Brå att unga mördare blir allt vanligare.Vi ser hur antalet skjutningar har ökat på ett sätt som vi aldrig kan acceptera. Därför sätter vi till 700 miljoner kronor extra redan i år. Vi gör det för att visa att staten är starkare än de kriminella gängen, säger Magdalena Andersson till SVT.

Sverige behöver en stark polis. Jag ser i mitt jobb hur unga killar lockas in att tidigt börja förstöra sitt liv i gängkriminalitet. Att då ha en stark polis som kan sy in de vuxna yrkeskriminella, det är oerhört viktigt, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), till SVT Nyheter.

Det som är positivt med satsningen, är att den inte kommer med en massa pekpinnar. – Polisen kan anställa fler personer. Det kan till exempel handla om att man kan anställa fler civilanställda så att de som är polisutbildade kan ägna mer tid åt att vara ute på våra gator och torg, säger Magdalena Andersson till SVT.

SVTs kommentator Mats Knutsson kommenterar satsningen och skriver på SVT:

"För regeringen är det viktigt att visa att man tar situationen på allvar

och att man lägger förslag som uppfattas som verkningsfulla av väljarna. Den senaste tiden har regeringen aviserat straffskärpningar för grova brott, avskaffad straffrabatt för unga och nu ytterligare 700 miljoner kronor till väljarna.

 

Brottsutvecklingen kan bli en av de riktigt tunga frågorna i nästa års valrörelse och traditionellt är det en fråga som brukar gynna partier på den politiska högerkanten. För Socialdemokraterna är det därför livsviktigt att redan nu visa att en rödgrön regering kan stå för ordning och trygghet. Hur långt detta räcker återstår att se."

 

Blåljus kan konstatera att dessa medel kan innebära en början till det polislönelyft som är en absolut förutsättning för att kunna rekrytera lämpliga poliser, och att behålla erfarna poliser i yrket. Det finns beskrivet i polisens löneavtal hur det ska gå till, nu är det bara att leverera, eller titta på hur förfallet fortsätter trots alla fagra ord.

 

Tommy Hansson

 

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994