Publicerat 2018-11-26 11:30

61-åringar borde har rätt till delpension

Gunnar Wetterberg, historiker och samhällsdebattör med ett förflutet i SACO skriver en tänkvärd ledare i Expressen. Han konstaterar att möjligheter till delpension eller omställning, kan vara lönsamt för arbetsgivare, arbetstagare och hela samhället. Idag ser det väldigt olika ur beroende på var du jobbar... men en del är sig likt.

Gunnar tar sin utgångspunkt från en fråga till Dagens Arbete, om hur man ska kunna varva ned för att orka jobba ända till pension utan att drabbas hårt ekonomiskt. Svaret känns deprimerande - Det beror på... Kollektivavtal - finns det ens på arbetsplatsen. Och hur ser det i så fall ut? Gunnar menar att arbetstagare borde ha rättighet att växla ned med delpension från tidigast möjliga pensionsålder, idag 61 år. Han ger exempel på hur det kan gå annars:
 
"Häromåret hörde jag en skräckhistoria från Östergötland. En duktig lågstadielärare ville efter ett långt arbetsliv gå ned på halvtid – men skolan sade nej! Följden blev att hon sade upp sig – och skolan tappade en duglig kraft, som annars säkert hade arbetat fem år till."
 
Blåljus har berättat om att det förekommit att poliser som fått liknande besked känt sig tvingade att ta samma beslut i dessa polisbristens dagar. Fär även i vårt pensionsavtal, (PA16 avd II som gäller för de som är äldre än födda 1988) är det arbetsgivaren som bestämmer om en anställd kan få deltidspension från 61 års ålder. Så vårt system är inte perfekt, men bättre än många andra brancher med kollektivavtal och oerhört mycket bättre än avtalslösa, som inte ens har tjänstepension...
 
Gunnar vill även att pensionssystemet tar höjd för att ge anställda möjligheter till omställning för pensionspengar vid strukturomvandlingar och liknande.
 
Lite som ålderspension Flex, som finns för de som är födda 1988 och senare, (PA16 avd I) i den avsätts 1,5% extra som en extra pensionsdel. Den kan användas till delpension eller tidigare pension i framtiden. Det torde komma att ge den anställde ännu bättre möjlighet till nedtrappning inför pensionen än idag. Och ge arbetsgivare ännu sämre argument att neka arbetstidsförkortning, när arbetsgivaren inte behöver stå för ersättningen.
 
Tommy Hansson


Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994