Publicerat 2019-05-17 09:40

264 norska poliser till Sverige den 17 maj...

Polisförbundet har kommit på ett radikalt grepp för att lösa den svenska polisbristen. Det finns 264 arbetslösa norska konstaplar just nu, kompletta med treårig högskoleutbildning. Till det kommer att svensk och norsk polis redan idag samarbetar. Varför inte anställa dem i Polismyndigheten för att minska poliskrisen?


Så här ser det anspråkslösa förslaget ut:

 

"I Norge finns utbildade poliser som inte fått jobb inom den norska Polismyndigheten. Polisförbundet vill nu att regeringen utreder möjligheterna att anställa norska poliser i Sverige.

 

I Norge finns 264 utbildade poliser (från de senaste fyra kullarna) som inte fått jobb inom den norska Polismyndigheten. De har en treårig kandidatexamen och har genomgått inträdesproven för att få en plats på polisutbildningen. De är motiverade och det är högt kvalificerade poliser som efter en kompletterande utbildning skulle kunna ingå i den svenska poliskåren.

 

Polisförbundet vill nu att regeringen utreder möjligheterna att anställa norska poliser i Sverige.

 

− Med tanke på den polisbrist vi har i Sverige måste alla vägar för att öka numerären undersökas. Ska politikernas mål om 10 000 fler polisanställda, varav majoriteten ska vara poliser, bli verklighet till 2024 måste man vidta alla de åtgärder man kan. Men det måste ske utan att tumma på de krav som måste ställas på en polis, säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande.

 

Bakgrunden till polisöverskottet i Norge är att deras regering har satt som mål att antalet poliser ska öka från dagens 195 poliser per 100 000 invånare till 200 per 100 000 invånare. De har ökat antalet utbildningsplatser men inte avsatt tillräckligt med resurser så att polisen kan anställa alla nyutbildade poliser. Därför finns det ett antal polisutbildade som har tvingats söka sig vidare till andra jobb eller rentav är arbetslösa i Norge.

 

− Vi måste vända på varje sten för att öka antalet poliser i Sverige. I kontakter med våra norska kollegor så har de visat intresse för det här. Men självklart måste det utredas ordentligt, säger Lena Nitz."
Blåljus älskar Norge, och tror att norska poliser, möjligen med viss komplettering av vapenutbildning mm, skulle kunna bli ett värdefullt tillskott till en hårt pressad svensk poliskår. Norge är ju även ett föregångsland på det sättet att de har en riktig polishögskola där bland annat Stefan Holgersson anställts som professor. Dock finns en liten sten på den utstakade vägen. Norge har inte råd att anställa nyutbildade poliser, och möjligen finns en förklaring. Våra norska kollegor är knappast beredda att jobba för svenska polislöner - särskilt inte med beaktande av den svaga svenska kronan. SvD har så sent som igår skrivit om löneskillnaden mellan svensk och norsk polis, på ena sidan gränsen är snittlönen 32500:-, på andra sidan är den 47500:- enligt tidningen.


I samma tidning kämpar Polismyndigheten med dyra annonser för att rekrytera poliser till Polishögskolorna.


"Funderar du på att bli polis?

Då är du långt ifrån ensam. Intresset för yrket är stort, och har ökat på senare år.

Att polisyrket inte är för alla kommer nog knappast som en överraskning för någon – men det råder en del missuppfattningar kring vad som krävs. En sådan handlar om fysisk styrka:  

– Det är ett fysiskt krävande jobb och du måste självklart klara fystesterna, men du behöver faktiskt inte vara särskilt stor och stark. Däremot måste du ha bra hand med människor, och en grundläggande vilja att göra samhället tryggare för alla. Det är det allra viktigaste, säger Stefan Wehlin på polisens HR-avdelning.

I själva verket är psykologintervjun det test som flest misslyckas på vid antagningen.

EXTERN LÄNK: Har du vad som krävs för att bli polis? Ansök här! track.adform.net

Så många poliser är kvinnor

I dag består de fysiska testerna av tre delar: ett cykeltest och ett styrketest (ISOKAI) som kan liknas vid ett marklyft av en skivstång med ett motstånd upp till hakhöjd och så ska man vid prövningen visa upp ett intyg som visar att man är simkunnig. 

 

Kravet för godkänt på styrketestet skiljer sig mellan män och kvinnor. Kvinnor måste få minst en trea på en niogradig skala, medan män behöver komma upp i minst en sexa.

 

– Att både kvinnor och män behövs i polisyrket är en självklarhet, likaså att män och kvinnor har olika fysiska förutsättningar. När det kommer till kondition är skillnaderna små, men vad gäller styrka är skillnaderna större. Därför är antagningskraven lika för kvinnor och män på konditionsdelen men olika på styrkedelen, säger Stefan Wehlin.

I dag är 67 procent av landets poliser män och 33 procent kvinnor.

Ingen övre åldersgräns

En vanlig myt är att det förekommer kvotering vid antagningen, men utöver kraven på styrketestet finns det alltså inga skillnader.

 

Men hur är det med åldern då? När är man för gammal för att bli polis?

– Du måste ha fyllt 18 när du söker, men det finns ingen övre åldersgräns. Snittåldern brukar vara kring 25-26 år, och vi ser gärna att man är lite äldre när man söker, säger Stefan Wehlin.

När det kommer till utbildning behöver du både grundläggande och särskild behörighet. Detta ser dock olika ut beroende på vilket betygsystem du har haft. På antagning.se kan du kolla vad som gäller för just dig.

EXTERN LÄNK: Bidra till att skapa trygghet i människors liv – ansök till polisutbildningen här! track.adform.net

Stor bredd av yrken inom polisen

Efter utbildningen jobbar de flesta poliser i yttre tjänst eller med att utreda brott. Det finns många andra tjänster och runt 80 olika funktioner som man kan arbeta med som polis.

 

– En vanlig missuppfattning är att det är ett smalt yrke, men i själva verket finns en väldig bredd av yrken inom polisen. Med många olika områden att jobba inom, och möjlighet att vidareutbilda sig till olika specialistkompetenser. Från kriminalteknikern som samlar bevis vid grövre brott som mord, till polisryttaren som utför sitt jobb på hästryggen, säger Stefan Wehlin och tillägger:

 

– Man måste dessutom inte vara utbildad polis för att jobba inom polisen. I dag har polisen 30 610 anställda, av dessa är 10 805 civila."


Blåljus sprider gärna Polismyndighetens annons. Gratis. Men då har vi en liten kommentar: Det är intressant att myndigheten inte berör villken lön en polis i Sverige kan förvänta sig. Som nyanställd någonstans i Sverige är det svårt att försörja sig efter tre års studier med studiebidrag. Det pågår förhandlingar inom gällande treårsavtal, som dock tycks kärva betänkligt på många håll. Se där en viktig förklaring till att Polishögskolornas utbildningar inte fylls med lämpliga sökande. Dessvärre är det samma omständighet som förmodligen gör att även om Polisförbundets förslag om norsk förstärkning går igenom, lär det inte bli folkvandring av duktiga poliser över gränsen... Tyvärr.


Tommy Hansson

Gilla sidan:
TIPSA FRAGA

wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994