Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype

Nyhetsarkiv

Sidor

2017-12-14 11:30 Terrordådetutvärderat
Polismyndigheten har utvärderat terrordådet (på Drottninggatan) och konstaterat att poliserna gjorde stordåd. De satte allmänhetens säkerhet framför sin egen. Men inget är så bra att det inte kan bli bättre. Utrustning borde finnas tillgängligt för just de poliser som sannolikt är först på plats vid nästa allvarliga händelser, exempevis.
2017-12-14 09:40 Pensionen desarmerad eller dynamit inför valet?
Idag har pensionsgruppen lagt sitt förslag på höjda pensionsåldrar. Vi kan få se poliser i 69-årsåldern inom några år. Däremot kommer möjligheten att gå i pension vid 61 att försvinna, och lägsta möjliga pensionsålder blir 64 år. Om man får leva så länge som en och annan luttrad konstapel kan tänka.
2017-12-13 09:50 Struntar polisen i asylbedrägerier?
Det är onekligen intressant hur debatten i asylfrågor kan ändras genom åren. Från att varje berättelse borde ge rätt till bosättning i Sverige, har utgångspunkten nu blivit att kontroller och utredning av sanningshalten av asylskäl borde bli grundligare och att endast verkliga asylskäl ska ge asyl.
2017-12-12 14:10 Spadtaget är taget
Nu har polisens fysiska återetablering i ett område av riksintresse startat upp. En tydlig polisiär närvaro i utsatta områden är en helt nödvändig del i vårt arbete mot den organiserade brottsligheten. Det nya polishuset i Rinkeby kommer att göra stor skillnad, säger Rikspolischefen Dan Eliasson.
2017-12-12 09:30 Polisförbundet i nyhetsflödet
Samtidigt som Polisförbundet är inne i slutfasen av den kanske viktigaste lönematchen någonsin, den som måste ge lönelöftet ett materiellt innehåll som ett lönelyft, ligger Polisförbundet högt på medieagendan. Det handlar om polisfrågan och vad den kan göra med politikers eftermäle...
2017-12-11 20:10 #nödvärn Nolltolerans mot övergrepp i Stockholm
Ulf Johansson om hur polisen i Stockholm ska hantera sexuella trakasserier och kränkande särbehandling.  Kraven på polisanställda i dessa frågor är större än på andra, men hänsyn taget till yrkets krav. I Polisens pod deltar även prostitutionsgruppens chef, Elin Hernstedt, som beskriver utsattheten hos de brottsoffer hon möter.
2017-12-08 14:40 Så finansieras polislönelyftet!
I onsdags var det debattdags i Riksdagen, bland annat debatterades utgiftsområde 4, vilket innebär Polisbudgeten. Det fanns massor av kloka förslag från de flesta partier om hur vi ska få fler poliser och ett tryggare samhälle. Men det kanske viktigaste var, att justitieministern berättade hur polislönelyftet ska finansieras.
2017-12-08 13:50 #Nödvärn på RPC agenda
Än en gång förser oss Rikspolischef Dan Eliasson med information om vad som upptar hans tankar och dagar. Tre ämnen är på tapeten för hans veckobrev, och det handlar om uppropet #Nödvärn, säkerhet i arrester och effektiva och säkra IT-system. Kanske skriver han några rader om Polislönelyftet i nästa veckobrev som julklapp?
2017-12-07 08:40 Återetableringi Rinkeby
Efter en hel del fördröjningar och strul med kontrakt och så vidare, skall nu äntligen det första spadtaget för den nya polisstationen i Rinkeby tas. Målet är en ny toppmodern polisstation för 240 polisanställda (varav många poliser) som ska stå klar att tas i bruk hösten 2019.
2017-12-06 11:40 #nödvärn hos Malou efter tio
I dagens Malou efter tio, i TV4 kom tre av initiativtagarna för Polisens upprop i anslutning till #metoo, som kallas #nödvärn och berättade om sina erfarenheter. De hade skakande berättelser att lämna, och stark kritik mot både Polisförbundet och Polismyndigheten.
2017-12-05 12:30 Ny polishögskola om ett år i Malmö
Så kan det bli enligt ett förslag från Polismyndigheten till Regeringen. Idén är att förlägga utbildningen till Malmö högskola, med förstärkning i juridik från Lunds Universitet. De teoretiska delarna är det således sörjt för, precis som när Södertörn fick sin polisutbildning. Från den skolan åker elever fortfarande till Solna för att öva praktiska moment.
2017-12-05 09:50 Rinkeby jämförs medkrigszoner i Sydamerika
Och det är inte vem som helst som gör jämförelsen, utan chefsåklagaren Lise Tamm, som inom kort tillträder sitt nya uppdrag som chef för riksenheten mot internationell organiserad brottslighet. Hon får mothugg av Anders Ygeman, men har många konkreta förslag som skulle göra samhällets åtgärder mot grova brott effektivare.
2017-12-04 09:50 Vilka krav ska ställaspå en svensk polis?
Liberalernas rättspolitiske talesman Roger Haddad har skrivit en debattartikel som tar upp frågan om det bästa sättet att få fram fler poliser är att sänka kraven på dessa, eller om det handlar om att göra yrket attraktivt. Han inleder artikeln med att konstatera att yrket, trots allt, ännu har en attraktionskraft!
2017-12-01 14:40 Rikspolischefen kommenterar attackerna mot poliserna
Åter en fredag, och därmed dags för ett veckobrev från Rikspolischef Dan Eliasson. Han kommenterar de attacker som riktas mot poliser, sannolikt från grova organiserade brottslingar. Samtidigt pågår ett arbete för att omhänderta resultatet av det #METOO-upprop som pågår inom polisen.
2017-11-29 20:30 Polisfacket jobbar intebara med lönefrågan
Vi som jobbar som poliser och som är fackliga företrädare reagerar starkt när poliser blir utsatta för hot, våld eller kränkningar och i skadeståndsrättsligt hänseende särbehandlas negativt av domstolar eller myndigheter. Polisförbundet jobbar inte bara med polislöner, även polisers arbetsmiljö och att poliser kan bli kränkta, är något som är prioriterat.
2017-11-29 20:20 Hur går det medpolislönelyftet?
Medan löneförhandlingar pågår råder förhandlingssekretess. Att berätta om detaljer som bollas vid förhandlingsbordet kan i värsta fall gå ut över förhandlingsresultatet. Samtidigt vet vi att det finns en önskan hos Sveriges poliser att veta hur det går. Nu berättar Polisförbundets förhandlingschef, Niklas Simson det som kan berättas om förhandlingarna.
2017-11-29 09:50 Varför fortsätter poliserna kämpa?
I ett stort upplagt reportage i SvD, av Frida Sundkvist, får ett antal poliser berätta om vad som motiverar dem att fortsätta göra skillnad i samhället. Det handlar om poliser i Rinkeby, i Botkyrka och i Vällingby. Och polisen Ted Eriksson, från Stockholm City som alla får berätta om sina erfarenheter som poliser och vad som driver dem.
2017-11-28 08:50 Vad är en polis?
Det är hyfsat enkelt att beskriva i dagsläget, då alla svenska poliser (utom möjligen en del väldigt höga polischefer) har en grundläggande fysisk och psykisk kompetens som testats och godkänts. Förutom polisutbildningen. Anledningen till att det är och ska vara så, är att ingen polis vet vad den kan ställas inför innan passet är slut.
2017-11-26 17:00 Åker facketÅlandsbåt?
På lördagmorgonen var det en stor nyhet i Aftonbladet att ett tjugotal fackföreningspersoner hade åkt Ålandsbåt. Enligt tidningen skulle det ha förekommit alkohol ombord. Det ledde till minst tre artiklar, video på några av personerna, flera foton och uthängning med namnuppgifter. För tre av de fackliga företrädarna.
2017-11-25 08:50 #metoo även inom polisen
Som bekant pågår insamling av uppgifter om sexuella oönskade beteenden, om övergrepp och sannolikt om brottsliga handlingar även inom polisen. Det är så klart fullständigt oacceptabelt var det än förekommer, och särksilt allvarligt just inom polisen. Polisförbundets ordförande Lena Nitz har varit tidigt ute och diskuterat om frågan, vilket Blåljus speglat.

Sidor

Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994

Nu räcker det