Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype

Nyhetsarkiv

Sidor

2018-04-20 13:30 Bespottad polisfick ersättning
Polisförbundet berättar nu om ett rättsfall där en polis som fick en spottloska i ansiktet av en gärningsman som var misstänkt för bland annat hot mot tjänsteman, förgripelse mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Dock menade Västerås tingsrätt att spottloskan mot polisen inte var kränkande eftersom han var polis...
2018-04-20 11:20 Hårda straffpå pappret
Polisarbetet granskas ofta med goda skäl. Poliserna är för få och räcker inte till alla gånger, som allt fler upptäckt. Men ibland lyckas polisen både med att få utrett vad som har hänt och vem som sannolikt varit gärningsman. Då återstår ändå att få vederbörande fälld av domstolen.
2018-04-19 14:40 Godbitar ur hetriksdagsdebatt
Det kan ha varit så, att en del poliser inte hann med att se hela debatten från i tisdags i riksdagen som handlade om hur vi ska få fram fler poliser. Blåljus har ju beskrivit problematiken genom åren, och så sent som idag lyft (med region Bergslagens bistånd) aspirantlönerna. Men nu bjuder vi på några fritt valda godbitar ur debatten.
2018-04-19 10:00 Polisnotis från Sverige
Nya polisaspiranter kliver ut i yrket med nya färska studieskulder. Nu ska de under handledning få tillämpa de kunskaper som polishögskolorna förmedlat i verkligheten. I Sveriges kanske viktigaste och tuffaste jobb - med allas ögon på sig får det aldrig bli fel.
2018-04-19 07:40 Rikspolischefen om polisbrist, civilanställda och rekrytering
Vår nye Rikspolischef Anders Thornberg har blivit intervjuad av tidningen Publikt, som är organ för vårt systerfack inom Polisen, ST, vilka främst organiserar civilanställda. I intervjun berättar RPC om hur han ser på möjligheterna att stärka upp polisorganisationen med bland annat civilanställda och hur han ser på lönefrågan.
2018-04-17 10:30 Håll i Hatten!
Idag är det polisdebatt i riksdagen, ämnet är hur det ska bli fler poliser så snabbt som möjligt utan att kraven sänks. Polisyrket är så svårt att det kräver sin man eller kvinna. Borås Tidning har skrivit en ledare inför debatten som sätter fingret på ett par ömma punkter, kvaliteten på framtidens poliser och vilken lön de ska ha!
2018-04-17 09:30 Luckorna i rättsväsendet
Att polisen behöver mer pengar och snarast fler poliser, är ingen hemlighet. Situationen är nu så allvarlig, att förutom diskussioner kring att anställa kommunala ordningsvakter, finns det kommuner som överväger att inte teckna nya medborgarlöften - eftersom polisen inte förmår uppfylla sin del.
2018-04-16 08:30 Vårbudgeten och polisresurserna
Idag presenterar regeringen sin vårändringsbudget, som är en finslipning av statens finanser inför valet. När det gäller polisens del har förslaget presenterats tidigare och de 200 tillskjutna miljonerna skall räcka till en hel del, som Blåljus konstaterade då. Det är trots allt intressant att se hur viktig polisfrågan är i politikernas retorik.
2018-04-13 13:00 JO kritiserar polisingripande
I samband med en ungdomsfestival i Kungsträdgården betedde sig en gosse på ett sätt som fick vakterna på plats att belägga honom med handfängsel och tillkalla polis. Polisen kom, och så småningom ordnades transport till en plats så att han inte omedelbart skulle återkomma och fortsätta stöka.
2018-04-11 08:10 Brottsofferperspektivetsatt på undantag
Expressen har berättat om Jarmo, som blev rejält misshandlad av ett ungdomsgäng i Mall of Scandinavia under långfredagen. Han ville undsätta sin son som höll på att bli rånad av ett ungdomsgäng, men i stället blev han misshandlad med avslaget näsben, onda revben och nedsatt syn på ena ögat som följd.
2018-04-09 10:50 För att bli 10000 fler måste vi anställa 21500
Det är DN och stf RPC Mats Löfving som funderar över hur vi ska kunna klara rekryteringen av poliser och andra för att fylla polisens behov fram till 2024. Lena Nitz, Polisförbundets ordförande påpekar stillsamt att det snabbaste sättet att få erfarna poliser, är att locka tillbaka poliser som lämnat yrket.
2018-04-07 11:30 En bra polis för allas trygghet
När det allra värsta händer, det oförutsedda, ofattbara och fruktansvärda, det är då vi behöver poliser som allra mest. Poliser som springer till platsen som andra flyr från. Poliser som samarbetar med samhällets goda krafter. Poliser som i Stockholms City för ett år sedan.
2018-04-06 12:50 Privata poliser, nödlösningoch boten mot polisbristen
I TV4 nyhetsmorgon fick den helkvinnliga panelen debattera polisernas antal, och vad som kan göras nu när det fattas poliser. Panelen som var nysammansatt för dagen, med de stridbara debattörerna Sakine Madon, Hanne Kjöller och Jonna Sima fick debattera förslaget från Stockholms Stad att ersätta polisbristen med ordningsvakter med förstärkta befogenheter.
2018-04-05 08:40 Vad kostar trygghet
DN har två artiklar, som på olika sätt beskriver problematiken med bristande trygghet i Stockholm. Det har ibland klagats på alarmism, särskilt när otrygghet använts för politiska syften. Men här kommer beskrivningen av situationen i områden, som inte är särskilt utsatta från Stockholms kommun...
2018-04-03 15:10 Polisförbundet positivt till bättre polisutrusting
Som Blåljus beskrivit tillskjuter regeringen 200 miljoner extra i vårändringsbudgeten som främst skall användas till att införskaffa material, som poliserna behöver för att utföra sitt uppdrag. Polisförbundet kommenterar tillskottet i positiva ordalag.
2018-04-03 12:50 Vad räcker 200 extra miljoner till hos polisen?
I den första presskonferensen som presenterar vårändringsbudgeten 2018, gick finansminister Magdalena Andersson och Justitieminister Morgan Johansson igenom beslutade och tillkommande satsningar på polisen. De sju miljarderna till år 2020 har vi ju hört om tidigare, men nu handlade det om en särskilt satsning nu i vår...
2018-04-03 09:10 Massor av studenter villbli poliser! Om bara...
DN berättar nu om en ny undersökning som Polisförbundet beställt som frågar studenter om hur de ser på Polisyrket - är det en möjlig yrkeskarriär? Många är mycket positiva generellt, och var tredje student skulle kunna tänka sig att söka polishögskolan. Om det bara blir fler poliser och lönen höjdes kraftigt...
2018-03-29 10:10 Dom mot knivmannen som försökte döda Ted Eriksson
Idag föll domen mot den knivman som oprovocerat knivhögg polisen Ted Eriksson bakifrån vid Medborgarplatsen den 31 augusti i fjol. Det har varit oklarheter kring gärningsmannens ålder och psykiska status, men nu har det fastställts att han inte anses psykiskt sjuk. Återstår att se var brottsrubriceringen och straffet blir...
2018-03-28 09:20 140 års fängelse och lika många miljoner
Polisen berättar nu om ett framgångsrikt arbete mot organiserad brottslighet. Bland allt annat vi ska prioritera, är detta så klart ett viktigt område. Många andra brott har sin bakgrund i den grova ekonomiska kriminaliteten. Det kostar resurser, men när det ger resultat, är det värt det.
2018-03-27 10:40 1,51 miljoner anmälda brott under 2017
Den som har för lite att göra (förmodligen ingen polis) kan plöja igenom statistiken över anmälda brott för 2017 som Brå presenterar idag. Den tyder på att en del brott minskar, och att en del brott ökar. Dessutom kan det vara så, att #metoo-debatten lett till fler anmälningar av vissa brott.

Sidor

Nu räcker det