Historiska glimtar - det hände just idag!

Den 13 juni 1952 försvann ett svenskt signalspaningsplan av typ DC-3 under flygning över Östersjön ö. om Gotska Sandön. På morgonen den 16 juni spanade två svenska sjöflygplan av typ Catalina väster om Dagö vid Finska vikens mynning. Det ena planet angreps av sovjetiska jaktplan, besköts och nödlandade i närheten av det västtyska handelsfartyget Münsterland. Nedskjutningen av Catalinaplanet blev upptakten till en skarp diplomatisk konflikt mellan Sverige och Sovjetunionen. Den 1 juli fastslog en svensk haverikommission att också DC-3:an skjutits ned av sovjetiskt flyg. Beviset var splitter från en sovjetisk 23 mm granat som påträffats i en gummiflotte från det svenska flygplanet. Sovjetiska myndigheter förnekade all kännedom om DC-3:ans öde och hävdade att Catalinaplanet hade kränkt sovjetiskt luftrum. Handlingar i svenska arkiv visar att försvars- och utrikesledningen kom till slutsatsen att DC-3-planet sannolikt sköts ned på order av det sovjetiska säkerhetsministeriet MGB, och att detta var avsett som en varning åt Sverige att inte gå alltför långt i sitt underrättelsesamarbete med västmakterna. Catalinaplanet sköts sannolikt ned som en sovjetisk reaktion på att den svenska flygaktiviteten låg nära sovjetiskt luftrum och i ett fall kränkt detta. Vraket av DC-3:an återfanns sommaren 2003 på 120 meters djup. År 2004 tilldelades de åtta besättningsmännen postumt försvarsmaktens förtjänstmedalj i guld. Planet finns numera på Flygvapenmuseum i Malmslätt. Runt vraket har museet byggt upp en mycket intressant och fint presenterad utställning som verkligen är sevärd.

Den 14 juni 1987 gick den första VM-matchen i stråviktsklass. Stråvikt, miniflugvikt, den lättaste viktklassen i professionell boxning, max. 47,6 kg. Den första VM-matchen i klassen gällde IBF-titeln (International Boxing Federation).

Den 15 juni 1960 invigdes Sveriges längsta bågbro mellan Tjörn och fastlandet. Den fick tragiskt nog en för broar mycket kort livslängd. I januari 1980 påseglades brons ena båge vid brofästet av ett fartyg som i mörker och dimma kommit ur kurs, varpå hela bron kollapsade. Innan vägen hann spärras av körde sju bilar ned i den djupt liggande fjorden, varvid åtta personer omkom.

Den 16 juni 1927 öppnades en direkt telefonlinje Stockholm-Paris.

Den 17 juni 1972 inleddes den skandal som skulle bringa president Richard Nixon på fall. fem män Då arresterades fem män vid ett inbrott i Demokratiska partiets högkvarter i Watergatebyggnaden i Washington. Nixonregeringen förnekade all kännedom om inbrottet, men så småningom stod det klart att Vita huset var djupt involverat. Sammanhanget nystades upp av journalisterna Carl Bernstein och Bob Woodward vid Washington Post. Via en hemlig, centralt placerad källa ("Deep Throat") kunde de visa på att flera av presidentens ledande medarbetare var inblandade, såväl i bakgrunden till inbrottet som tidigare i smutskastningskampanjer mot demokraternas ledande kandidater inför presidentvalet.
Vid de undersökningar som startade våren 1973 avslöjades att alla samtal i Vita huset automatiskt spelades in på band. Nixon vägrade först lämna ut bandinspelningarna, men 24 juli 1974 tvingades han till detta av Högsta Domstolen. Det fanns ingenting som tydde på att Nixon personligen haft kännedom om själva inbrottet, men det framgick av bandinspelningarna att han beordrat medarbetare att hindra undersökningar och sopa igen alla spår och att han därigenom gjort sig skyldig till "obstruction of justice". Representanthuset hade redan beslutat om riksrättsåtal (impeachment) mot presidenten, och då det efter avslöjandena på bandinspelningarna stod klart att han skulle komma att fällas föredrog han 8 augusti 1974 att avgå. Nixon blev därmed den ende president i USA:s historia som tvingats avgå i förtid. Flera av hans medarbetare dömdes till långa fängelsestraff, men själv blev han benådad av sin efterträdare Gerald Ford. I utkanten av skandalen avslöjades en rad andra illegala aktiviteter och ett omfattande maktmissbruk av Nixon och hans medarbetare. Watergateaffären brukar – om man vill vara positiv – andras som bevis för att USA är ett mycket civiliserat land. Dess rättssystem håller för att få en president avsatt.

Den 18 juni 1815 stod slaget vid Waterloo där brittiske Wellington slog franske Napoleon. Det är ett välkänt slag men det finns en föga känd sidohistoria. Några redan mycket rika bankirer i London ville bli ännu rikare genom att spekulera på börsen med ett hemligt besked om utgången av slaget som insats. De ordnade en ljustelegraf vid Dover-Calais. På den franska sidan började man morsetelegrafera ”Wellington defeated…” Sedan föll den välkända dimman över Engelska kanalen. Bankirerna spekulerade i att Wellington besegrats och förlorade förfärligt mycket eftersom hela meddelandet löd ”Wellington defeated Napoleon” (Wellington besegrade Napoleon).

Den 19 juni 1976 gifte sig Carl XVI Gustaf med Silvia Sommerlath
från Tyskland. Det var en av de största kommenderingarna för polisen i
Stockholm. För en enda gångs skull var anledningen uteslutande angenäm.

Mordet på riksmarskalken Axel (von) Fersen d.y. ägde rum den 20 juni 1810
i Stockholm i anslutning till den begravningsprocession som förde den
svenske tronföljaren Karl Augusts stoft till jordfästning.
Massakreringen av Fersen var en följd av att ett rykte kommit i svang om
att Fersen och hans syster Sophie Piper giftmördat tronföljaren. Ryktet
vann spridning främst på grund av en del tveksamheter efter obduktionen
av Karl Augusts lik. Motivet skulle ha varit att Fersen och hans
närstående understött gustavianernasBild borttagen.
planer på att föra fram Gustav IV Adolfs son Gustav som tronarvinge och
därför varit fientligt inställda till valet av Karl August. Genom
vittnen framkom att det var en folkmassa som tog livet av Fersen på
rådhusgården (vid Bondeska palatset, dvs. nuvarande Högsta domstolen).
Någon anstiftare kunde inte utpekas i den senare rättegången. Samtidigt
talar många iakttagelser för att kungen, Karl XIII, och de ledande
officerarna i Stockholm, däribland generaladjutanten Carl Johan
Adlercreutz trodde på giftmordsryktena och därför inte hindrade
lynchningen. Bland annat ingrep militären inte med den snabbhet man
kunde kräva. Efter mordet friade Svea hovrätt Fersen och hans syster
från all skuld till Karl Augusts död.