2017 det hände just idag i historien från 23 till 29 april

Det hände i historien just de här dagarna 23 till 29 april:

 

6000 vikingar stupade utanför Dublin

Just den här dagen – den 23 april – timade stora och viktiga händelser för vikingar i västerled både åren 1014 och 1016. Året 1014 inföll Långfredagen den 23 april och då drabbade irländska styrkor ihop med en vikingahär vid Clontarf utanför Dublin på Irland. Vikingarna kom främst från Island, skotska öarna och själva Irland. Det slutade med seger för irländarna under kung Brian (som dock själv stupade) och 6000 vikingar blev kvar på slagfältet som korpars föda som man uttryckte saken då. Segern för irländarna innebar slutet för vikingarnas härnad mot ön. Den 23 april 1016 avled kung Ethelred den villrådige av England. Han efterträddes av sonen Edmund Järnsida som dock avled 30 november samma år. I det maktens tomrum som uppstod befann sig då helt lägligt kung Knut av Danmark i England. Han hade under 2015 med en stor vikingahär hunnit lägga under sig vidsträckta områden på de brittiska öarna. Han sammankallade alla Englands biskopar, jarlar och stormän till ett midvintermöte i London. Där lyckades Knut finna stöd för att bli utropad till hela Englands kung. Han har gått till historien som Knut den store (bilden ovan: porträtt ur skrift från 1200-talet). Knuts erövring av den engelska tronen – där han efterträddes av sonen Harald – fick stor betydelse för det skandinaviska vikingtida inflytandet i England.

 

Drömmen om Nordostpassagen sprack när Vega frös fast

Den 24 april 1880 stävade fartyget Vega med hjälp av sin ångmaskin på 70 hkr uppför Stockholms ström och fram mot kungliga Slottet vid Skeppsbron (på bilden nedan som återger ett verk av Robert Haglund, 1844-1930, är fartyget mellan Slottet t h och ganska nybyggda Nationalmuseum). Kajerna var svarta av folk som vinkade och hurrade. Stora fyrverkerier sköts av. Den finlandssvenske upptäcktsresanden Adolf Erik Nordenskiölds expedition återvände till Stockholm efter att ha varit borta i två år. Hans bedrift att genomföra Nordostpassagen (att segla från Atlanten norr om Sibirien via Berings sund till Stilla havet) med Vega hade väckt stor uppmärksamhet både här hemma och internationellt. Möjligen hängde hans stora popularitet i Sverige också ihop med att han var en politisk aktivist som vi skulle kalla det i dag. Finland var som bekant ockuperat av Ryssland vid den här tiden. Adolf Fredrik som var född i Finland och svensktalande motsatte sig sitt lands ofrihet i skarpa ordalag både i tal och skrift och fick varningar och bestraffningar av myndigheterna. Till slut retade han upp ryssarna så pass att han landsförvisades och bosatte sig i Stockholm. Vega frös hursomhelst fast i isen under passagen och satt där i tio månader. Det visade att för frakter och annan fartygstrafik norr om Sibirien var passagen vid den tiden bara en dröm. Den förverkligades i stället på landbacken från 1891 då Transsibiriska järnvägen från Moskva till Vladivostok vid Japanska sjön började anläggas.

 



LO vann mot SAF 1980

Den 25 april 1980 bröt en av de största arbetsmarknadskonflikterna i Sverige ut mellan LO och SAF, Svenska arbetsgivareföreningen. LO tog ut 14000 i strejk med krav på högre löner. SAF svarade med en lockout av 700000 anställda med allvarliga störningar i samhället som följd. Exempelvis sändes endast nyheter i svensk TV eftersom radioteknikerna i Kaknästornet togs ut i strejk.

I Stockholm fanns inga allmänna kommunikationer och flygtrafiken upphörde. Enligt en tidningsuppgift började bilköerna in till Stockholm under morgnarna redan i Hallunda.  1 maj tog LO ut 100000 medlemmar i strejk. Konflikten varade till 12 maj då arbetsgivarna fick ge sig och gav efter för LO:s krav på höjda löner.

 

 

Härdsmälta i Tjernobyl - Forsmark misstänkt för nedfallet

Den 26 april 1986 drabbades Reaktor 4 i kärnkraftverket i Tjernobyl utanför Pripjat i sovjetrepubliken Ukraina av en härdsmälta då den exploderade klockan 01.23 på natten. Den närmaste orsaken var att man stängt av flera säkerhetssystem för att kunna köra tester. Reaktorn hade också svagheter i sin konstruktion. Explosionen resulterade i att ett radioaktivt moln spreds med vindarna över Europa däribland Sverige. Först trodde vi här att något hänt i Forsmark eftersom man kunde mäta upp särskilt hög radioaktivitet i kärnkraftverkets omgivningar. Först några dagar senare medgav Sovjetunionen att det varit en olycka i Tjernobyl. Med tiden lyckades man klä in hela den exploderade reaktorn i betong. Fortfarande ligger dock områdena runtomkring Tjernobyl öde på grund av strålningsrisken.

 

Bilden ovan: Reaktor fyra i Tjernobyl täcks in efter katastrofen.


1994 fick svarta i Sydafrika rösta för första gången

27 april 1994 hölls Sydafrikas första allmänna, demokratiska parlamentsval där även den svarta befolkningen fick rösta. De svartas parti African National Congress (ANC) blev största parti med 62,65 procent av rösterna. Enligt övergångsbestämmelserna i den nya grundlagen som antogs samma dag måste ANC övergångsvis bilda en

samlingsregering med bl a Nasionale Party, Nationalistpartiet, grundat år 1914 och vid regeringsmakten oavbrutet under åren 1948-1994.  Den här dagen antogs också en ny flagga (bilden t h) som ersatte den gamla från 1928. Det här innebar slutet på Sydafrikas rasåtskillnadspolitik och den 27 april är numera allmän helgdag i landet.

 

En gammal inkagud korsar Stilla havet

Den 28 april 1947 stack en norske upptäcktsresanden Thor Heyerdal och fem andra besättningsmedlemmar ut från Callao i Peru ombord på balsaflotten Kon-Tiki (bilden nedan) döpt efter ett äldre namn på inkafolkets sol- och skapargud. De fortsatte under en del strapatser över Stilla havet. Efter att ha färdats 101 dagar strandade flotten i Polynesien närmare bestämt vid ön Raroia i Tuamoto-arkipelagen. Med det ville Heyerdal bevisa att forntidens människor kunde ha utvandrat från Sydamerika till Sydostasien. Med stöd av modern DNA-teknik har forskningen dock tillbakavisat den teorin. Heyerdal gjorde flera liknande resor och la fram ett antal teorier om olika urfolk. Hans dokumentär om Kon-Tiki fick en Oscar för bästa dokumentärfilm.

 

 

 

LOS ANGELES: 53 döda och 2300 skadade i Rodney King-kravaller

Den 29 april 1992 bröt omfattande kravaller ut i Los Angeles. Bakgrunden var att en latinamerikansk och tre vita poliser har blivit friade under en rättegång, där de har stått anklagade för misshandel och tjänstefel. De misstänkta brotten skulle ha begåtts den 3 mars året före då de grep den svarte Rodney King som då var på permission från ett fängelsestraff. Trots att den förbipasserande George Holliday spelade in händelsen på avstånd med en videokamera frikändes alltså samtliga fyra åtalade poliser. Kravallerna pågick till den 4 maj med omfattande vandalisering och bränder och med 53 dödsoffer, 2 300 skadade och över 8 000 gripanden. Kritiken och upploppen ledde till att Los Angeles polischef Daryl Gates tvingades avgå. Rättegången mot de fyra poliserna togs om i en federal domstol. Två av de agerande poliserna dömdes till fängelse medan två frikändes ytterligare en gång.

Bilden: En polis riktar sitt vapen mot plundrare i en butik under kravallerna i Los Angeles.


 


Red Claes Cassel