Publicerat 2020-02-26 00:10

Det hände i världshistorien just i dag -

den 26 februari till 4 mars:


Hans uppfinning räddade England

Den 26 februari 1935 presenterade den skotske fysikern Robert Watson-Watt, 1892-1973, (bilden t h) en uppfinning där elektromagnetiska vågor reflekterades från fasta föremål och åstadkom ett eko, som kan visas på en bildskärm. Det vi kallar radar hade fötts. Men radarliknande lösningar hade visats redan 1904 av den tyske ingenjören Christian Hülsmeyer. Hans "Telemobiloskop" var tänkt att undvika kollisioner i nedsatt sikt mellan t ex fartyg. Watson-Watts uppfinning 1935 togs snabbt om hand av militären under stort hemlighetsmakeri. En kedja av radarstationer sattes upp utmed den engelska kusten – i synnerhet den södra. När Nazityskland angrep England tog dem rätt lång tid att lista ut hur det kom sig att deras angripande flyg möttes över Engelska kanalen av nytankade brittiska plan med utvilade piloter innan tyskarna ens hann in över brittisk mark. Tillräckligt lång tid för att det skulle få en avgörande inverkan på luftkriget över England och i förlängningen på utgången av Andra världskriget. Nya uppfinningar på området förbättrade också i hög grad det allierade bombflygets träffsäkerhet. Nazityskland hade också kommit en bit på väg med liknande system, kallat Peilfunk som betyder ungefär "pejlradio", men man låg efter britterna med tekniken och hann ikapp först när kriget i praktiken redan var avgjort. Inte desto mindre var t ex tysk radarledd nattjakt en verklig mardröm för allierat bombflyg under senare delen av kriget. Ett av de radarledda vapnen kallades med en cynisk vits "Schräge Musik" (ungef "sned musik"). Det var automatkanoner riktade snett uppåt bakom förarhytten på jaktplanet som närmade sig under bombplanet - men det var också benämningen på jazz i den förvridna nazistiska världsbilden.

 Våldsamt Chileskalv flyttade jordaxeln 8 cm

Kl 03.34 lokal tid den 27 februari 2010 drabbades Chile i Sydamerika av en våldsam jordbävning. Den uppmättes till 8,8 på momentmagnitudskalan, en modern variant av Richterskalan. Seismologer beräknar att jordbävningen var så kraftig att den kortade dygnets längd med 1,26 mikrosekunder och flyttade jordaxeln åtta centimeter. Därmed var den det kraftigaste jordskalvet i världen sedan jordbävningen i Indiska oceanen kl 07.58 lokal tid 26 december 2004. Den sistnämnda uppmättes till 9,3 vilket gör den till det tredje kraftigaste uppmätta jordskalvet någonsin. Skalvet i Chile beräknas ha kostat 600 personer livet. Jordbävningen i Indiska Oceanen anses ha dödat ca 300 000 människor medan ca fem milj blev hemlösa. Den var också ovanlig på så sätt att den slog hårt mot länder långt borta från själva katastrofområdet. Sverige torde ha drabbats hårdast av länderna utanför Asien med 543 dödsoffer och ca 1500 skadade.

Bilden ovan: Ett höghus las ner på sidan av jordbävningen i Chile.

 Våldets seger 28 februari 
Den 28 februari 1986 var den svenske statsministern Olof Palme och hans hustru Lisbet på väg hem från biografen Grand i Stockholm. Klockan 23.21 blev de beskjutna i korsningen mellan Tunnelgatan och Sveavägen (Bilden t h: kondoleanser efter dådet). Mordet på statsministern är i skrivande stund olöst. Klockan 9.15 den 28 februari 1997 kom de båda bankrånarna Larry Eugene Phillips Jr och Emil Dechebal Matasareanu ut från Bank of America i North Hollywood i Los Angeles. De hade just rånat den. De möttes av patruller från polisen. Rånarna hade skottsäkra västar och hemsydda skydd som täckte ben och armar. De var beväpnade bl a med flera med automatkarbiner och tog chansen att skjuta sig fria. Det beslutet resulterade i en eldstrid mellan dem och polisen som beskrivs som den mest våldsamma i modern amerikansk polishistoria vilket inte vill säga lite. Rånarna avlossade enligt utredningen ca 1500 skott mot polisen. I denna svärm av kulor skadades ett antal poliser och civila men inga dödsfall är rapporterade. Hur många skott polisen avfyrade har varit svårt att utreda eftersom ett stort antal polisiära enheter deltog. Efter en omfattande skottväxling fick Phillips eldavbrott på automatkarbinen. Han fortsatte skjuta med en pistol. I något skede kom denna att vara riktad mot hans eget huvud. I det läget hade han redan träffats i ryggraden av poliskulor. Ett dödande pistolskott gick av. Om av våda eller som ett avsiktligt självmord blev aldrig klarlagt. Matasareanu hade undertiden tagit sig fram till flyktbilen och försökte starta den vilket misslyckades. Han tvingade till sig en pickup från en förbipasserande. Oturligt för honom var det ett äldre fordon med separat startknapp. Han fick inte igång det. När han skulle hoppa ur hade poliser förberett skottfält under fordonen och när hans ben blev synliga träffades han i benen av minst en kula. Han kunde inte förflytta sig längre. Polisen bedömde honom fortfarande som livsfarlig och gick inte med på att släppa fram en ambulans. För det blev polisen kraftigt kritiserad. Förövaren avled av blodförlust efter ca en timma. Händelsen ledde bl a till en om- eller tilläggsbeväpning med grövre kaliber och högre skotthastighet för delar av den amerikanska poliskåren. Man fann att de två förövarna träffats av ett stort antal poliskulor som inte haft någon stoppande effekt.

 


 


Ohotad rekordhållare i Vasaloppet

Den 1 mars 1953 vann den svenske skidåkaren Nils ”Mora-Nisse” Karlsson Vasaloppet för nionde och sista gången. Än i dag är hans rekord på nio Vasaloppssegrar oslaget.

 

 

 

 

 


 

Kidnappad och fånge i åtta år

Den tioåriga österrikiska flickan Natascha Kampusch blev den 2 mars 1998 kidnappad av Wolfgang Přiklopil, som höll henne som fånge i åtta år innan hon den 23 augusti 2006 lyckas rymma från hans hus. De två höll då på att dammsuga hans bil. Han fick ett samtal och vände sig bort från henne och oväsendet. Natscha prövade porten till trädgården och fann den mot all vanlighet öppen. Hon sprang, träffade på en kvinna och fick henne att visa vägen till en polisstation. Förövaren använde tiden innan polisen kom till att ta sig till en järnvägsstation och hoppa framför ett tåg. Natascha har efter utredningen levt med ett komplicerat förhållande till medierna och offentligheten. Å ena sidan har hon sökt sig till medierna för att berätta sin historia och ”få förståelse”. Bl a hos Skavlan i SVT. Å andra sidan har hon på olika sätt försökt undgå uppmärksamhet. Hon lyckades få huset där hon hölls fången som gåva och kompensation. Hon säger sig ha gjort det för att förhindra att det förvandlades till ett museum eller minnesmärke. Hon har givit ut en bok om sin fångenskap. Bilden ovan: huset där Natascha hölls inspärrad.

 


 

Fullträffar för "Foppa"

Den 3 mars 1999 gjorde Peter Forsberg tre mål och tre assister med en total poäng på 6 för Colorado. Det här är under en match som de även vann totalt efter att ha legat under med 5-0. (Bilden: i Colorado Avalanches färger 1995) I februari 2011 gjorde Forsberg comeback i Colorado Avalanches för att redan den 14 februari meddela att han drog sig tillbaka från sin framgångsrika hockeykarriär. Han hade då haft problem med en skadad fot. Hans tröja 21 i Colorado Avalanches är numera pensionerad och hänger på hedersplats i Colorado-arenan.  Peter Forsberg har en imponerande meritlista i lag. Två OS-guld, två VM-guld och två Stanley Cup förutom en rad individuella utmärkelser. Han anses vara en av de allra främsta inom sporten både i Sverige och i USA.

 Slaveriet på väg att avskaffas av en republikan

Den 4 mars 1797 tillträdde John Adams (bilden t v) posten som USA:s 2:e president och blev den förste, som installeras denna dag. Det datumet gäller sedan till 1937 då installationsdagen flyttas till 20 januari vilket kanske inte undgått så många i år 2017. Om John Adams kan man läsa att han var vad vi idag skulle kalla isolationist. Han gjorde allt för att hålla USA utanför det röriga och bråkiga Europa med dess franska revolution. Han hade framgång också. På hösten år 1800 blev han den förste president som flyttade in i Vita huset. Den 4 mars 1861 tillträdde Abraham Lincoln (bilden t h) som då blir USA:s förste republikanske president. Det kan tyckas motsägelsefullt för en sentida betraktare som vet att Lincoln bekämpade slaveriet. De konservativa republikanerna kan ju idag ha en lite luddig inställning till svartas rättigheter. Så icke Hederlige Abe (Honest Abe) som hans smeknamn var i de advokatkretsar han tillhörde. Lincoln växte upp i en familj som utsatts för mycket obehag för att de lämnade en inflytelserik kyrka som accepterade slaveri. Han fick avskyn för slaveriet med modersmjölken och genomdrev som bekant avgörande lagstiftning för att helt utplåna det i USA.

 

 


Gilla sidan:
TIPSA FRAGA


wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994