Publicerat 2020-11-10 17:00

"Jag har fått inblick bakom kulisserna..."

 

Tema: återvändare
Namn:
Mats Albertsson

Anställd som polis: 1986

Lämnade polisyrket: 2016 (för en anställning som senior säkerhetskonsult, operation manager i den privata säkerhetsbranschen)

Återanställd: 1 mars 2020, som förundersökningsledare på lokalpolisområde Södermalm

 

Välkommen tillbaka Mats, men varför slutade du?

- Det var en slump faktiskt, för det var inte självklart för mig att sluta inom polisen. Då, när jag var förundersökningsledare på Norrmalm, hade jag ett flertal ärenden gällde hot mot media som innehöll mycket IT-frågor. Därför blev många ärenden nedlagad. Vi hade inte de stödfunktioner som finns nu inom Polisen.

 

Jag ringde upp en hög chef på en av tidningarna och förklarade varför vi ofta inte kunde leda utredningarna i bevis. Det föll sig så att medie-Sverige hade ett möte inplanerat samma dag med den dåvarande rikspolischefen, Eliasson, som – enligt mediechefen - berättade hur bra allt skulle bli med den nya organisationen. Mediechefen hade då talat om för denne vilken bild jag hade gett. Bara för att jag hade ”glappkäft” fick stackars Agdur, dåvarande polismästaren i City, ett elände. Synd.

 

Men efter ett par månader hade vi faktiskt utrett några ärenden där mediechefen varit utsatt. Samtidigt hade mediechefen tipsat ett säkerhetsföretag om min blyga person och de hörde av sig till mig. Efter flera månaders funderande hit och dit valde jag att hoppa på jobbet som ”senior säkerhetskonsult”. Fint ska det vara!

 

Varför valde du polisen - igen?

- Jag trodde jag var klar med polisen, men jag saknade den speciella gemenskap vi har.  Jag saknade också att vara ”riktig” polis och inte någon konsult som gör utredningar ”på låtsas”.

Dessutom blev det många timmars jobb per vecka som säkerhetskonsult. Det är ofrånkomligt.

 

När väcktes tanken om att komma tillbaka?

- Det var nog efter ca 3 år. Jag är inte purung längre och kände att det blev för mycket jobb. Att vara ledig utan att behöva svara i telefon eller på mail är en ynnest, som man bara förstår om man jobbat inom det privata. Dessutom skulle jag bli morfar och kände att jag vill vara närvarande så mycket det bara går när ett barnbarn växer upp.

 

Erfarenheter som du tagit med från dina år utanför polisen?

- Att vi poliser har en förvärvad och unik förmåga att hantera och bedöma människor. Vi kan hantera situationer som andra människor upplever som starkt hotande eller traumatiska.

 

Jag har även fått en inblick "bakom kulisserna" hur stora företag och rika privatpersoner resonerar och agerar. Det är väldigt givande att jobba utanför polisen ett tag och se samhället från en annan sida.

 

Det som bekymrar ett gammalt polishjärta är att mycket av verksamheten inom säkerhetsbranschen – förutom väktare och livvakter mm - är oreglerad. Som konsult har du därför ett stort ansvar och behöver göra etiska ställningstaganden. Lämna råd och förslag på åtgärder som är sanna och adekvata eller som ger företaget mest inkomster? Tack och lov var jag på ett företag som satte etiken främst.   

 

Har du haft möjlighet att påverka din placering vid återanställningen?

- Ja, jag ville tillbaka som förundersökningsledare och efter lite om och men löste det sig.

 

Har din syn på polisen förändrats?

- Jag upplever att Polisen är bättre än vad man tror när man jobbar inom myndigheten. ”Vanliga” människor har ofta en långt mer positiv inställning till Polisen än man kan tro.

 Personligen anser jag att man efter många år inom myndigheten till viss del ”mals ner” och normaliseras av de ärenden och upplevelser vi har. Det är bra att göra något annat då!

 

Jag förstår att det i början av omorganisationen var problem med vissa saker. Men nu, och utifrån min roll som förundersökningsledare före omorganisationen, har allt stöd blivit så mycket bättre: bildex, adex, opex – det är helt fantastiskt. Bara det att vi dessutom har ett gemensamt *Dur för hela Sverige förenklar arbetet mycket.

 

Mats, än en gång varmt välkommen tillbaka önskar Blåljus!

*Dur - polisens utredningsstöd 

Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994