Historiska notiser - det hände just idag

Den 12 december 1931 upptäcktes den då hittills största stölden av pengar i landet. Ur ett kassaskåp på ett uppbördskontor i Stockholm hade en halv miljon kronor stulits. Det blir 13.370.967:75 i vår tids penningvärde enligt ett intressant omräkningsverktyg byggt på konsumentprisindex som Kungl Myntkabinettet tillhandahåller läsarna på sin hemsida som du når genom att klicka HÄR!

Den 13 dec 1927 gick för första gången ett Luciatåg genom Stockholm. Det arrangerades av numera avsomnade Stockholms Dagblad. Det första luciafirandet i huvudstaden ordnades annars på Skansen i slutet av 1800-talet.  Luciasången fick sin svenska text vid sekelskiftet av journalisten Sigrid Elmblad - Natten går tunga fjät... Melodin var Barcarola Napolitana. Ända fram till 1960 bestod Luciatåget oftast av hästdragna ekipage. Det var inför luciatåget 1961 som Stockholms-Tidningen och Stockholms Spårvägar i samarbete kom på idén om att sätta luciatåget på spår för att därigenom kunna åstadkomma ett tåg av helt andra dimensioner än hittills. Den 13 december rullade ett jättelikt, luciatåg genom huvudstaden. Hela 27 effektfullt illuminerade spårvagnar rullade i kortege i en ring runt innerstaden. Under 1963 och 1964 genomfördes en rad nedläggningar av spårvägslinjer. Det gick inte längre att nå hela staden och Stockholms luciatåg 1964 blev det sista som gick med spårvagn.

Den 14 december 1911 nådde, såvitt vi vet, den första människanBild borttagen. sydpolen, d v s geografiska sydpolen, den punkt på södra halvklotet där jordens rotationsaxel skär jordytan. Den ligger i Antarktis, ca 480 km söder om Ross shelfis på en höjd av 2 992 m ö h. Polarnatten varar här sex månader. Den norske polarforskaren Roald Amundsen stod för bedriften. Med fyra medhjälpare, 52 hundar och fyra slädar gav han sig 19 oktober 1911 iväg från basen Framheim vid Rosshavet. De vilade vid sydpolen från den 14 till den 17 december och gav sig sedan tillbaka. De nådde Framheim den 25 januari 1912. Därmed hade Amundsen dessutom snuvat Robert Scott på att bli först till sydpolen. Denne nådde nämligen fram dit först den 18 januari 1912 bara för att finna en norsk flagga där. Det blev dubbelt tragiskt eftersom Scott och alla i hans expedition omkom på vägen tillbaka från sydpolen. BILDEN: Roald Amundsen på ett ateljéfoto många år efter bedriften vid sydpolen.

Bild borttagen.Den 15 december 1946 lurade Hermann Göring bödeln. Den f d chefen för det tyska flygvapnet, Luftwaffe, dömdes till döden som nazistisk krigsförbrytare vid rättegången i Nürnberg. Dagen innan han skulle föras till galgen tog han sitt liv genom att bita sönder en giftkapsel. Bilden visar honom innan motgångarna började för nazisterna.

”The Boston Tea Party” kallas ett intermezzo 16 december 1773. Nordamerikanska kolonister bordade i skydd av mörkret och förklädda till indianer ett brittiskt fartyg i Bostons hamn och kastade dess last av te överbord. Det skedde som protest mot importrestriktionerna i den 1772 antagna s k  telagen. I det upphetsade läge som rådde fick händelsen stor politisk betydelse. Den ledde till att Storbritannien ytterligare skärpte sin politik mot kolonierna. ”The Boston Tea Party” blev därför ett viktigt steg på vägen mot den nordamerikanska frigörelsen från England genom ilskan som kom att riktas mot den brittiska överhögheten. Idag har händelsen inspirerat till en bred proteströrelse i USA mot federala ingripanden. Sarah Palin, tidigare guvernör i Alaska, är en av galjonsfigurerna för rörelsen.

Den 17 december 1951 hade Arne Mattssons film "Hon dansade enBild borttagen. sommar" premiär. Den blev en av svensk films största kassa- och exportsuccéer genom tiderna. Filmen, som bygger på Per Olof Ekströms roman "Sommardansen" (1949), är en romantisk kärlekshistoria i landsbygdsmiljö. De två älskande spelas av Ulla Jacobsson och Folke Sundquist. För Ulla Jacobssons del ledde berömmelsen till en utlandskarriär. År 1952 belönades filmen med Guldbjörnen vid festivalen i Berlin. Ulla Jacobsson blottade sina bröst i filmen. Med dagens mått mätt skedde det mycket sedesamt och oskyldigt. Men då startade det en våldsam moralisk panikdebatt. Filmen kom att bli ihågkommen nästan enbart för badscenerna vilket naturligtvis var ganska orättvist. En repris på SVT för några år sedan visade att den fortfarande håller som en bra svensk film.  

Den 18 december 1946 beslutade riksdagen att införa obligatorisk sjukförsäkring. Det innebar bl a fri sjukhusvård för alla och var ett viktigt steg mot att göra verklighet av folkhemsvisionen.

Den 19 december 1969 brann Evert Taubes sommarparadis Sjösala, Bild borttagen.sydöst
om Stockholm, ner till grunden i en explosionsartad brand. Den som anla
branden var Mona W-H, en kvinna som led av paranoid schizofreni och som
förföljde Evert Taube under ett antal år. Det som hände var ett fall av
det som ett engelskt ord kallas ”stalking” – ett onormalt intresse för
en person som tar sig uttryck i förföljelse och olika slag av fysiska
angrepp. Mona W-H brände alltså ner Sjösala. Samtidigt la hon ner ett
betydande arbete på att få Evert Taube invald i Svenska akademien.  Den
10 mars 1970 erkände hon mordbranden och den 1 augusti dömdes hon till
sluten psykiatrisk vård. Under åren på Umedalens mentalsjukhus började
hon skriva. 1987 gav hon ut ”Sjösala brinner” där hon berättar om sig
själv, sina fantasier om henne och Evert, och om hur hon anla branden.
Bilden visar Evert Taube och barnen vid Sjösala.